Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заплаши с мажоритарен вот, за да се задължат непокорните страни от ЕС да приемат мигранти, предаде Франс прес.

"Не е възможно Германия, Австрия, Швеция и Италия да носят сами товара" по поемане на прииждащите в Европа мигранти, каза Щайнмайер в интервю, публикувано днес в германския ежедневник "Пасауер нойе пресе".

Няколко страни от ЕС като Унгария, Полша, Чехия и Словакия отказват категорично да приемат принудителното разселване на мигранти чрез квоти.

"Щом това не е възможно другояче, ще трябва да обмислим варианта за гласуване с квалифицирано мнозинство" на страните от ЕС, добави министърът, който днес пристига в Турция за разговори за миграционната криза. Гласуването с квалифицирано мнозинство е мярка, заложена в европейските договори.

Тя предвижда 55% от страните в ЕС с общо население, представляващо поне 65% от населението на съюза, да приемат решения, които са длъжни да изпълняват всичките 28 държави в него.

За 22 септември в Брюксел е насрочен съвет на вътрешните министри от ЕС, а за следващия ден е планирана извънредната среща на държавните и правителствени глави от съюза в опит за намиране на изход от задънената улица по въпроса.

"Германия помага, но кой помага на Германия?", пита на свой ред германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел в интервю за популярния в. "Билд".

Германия може да стане нова родина за много хора, но не за всички, отбелязва той.

"Европа е общност на ценности. Който не споделя нашите ценности на съпричастие и солидарност, не може да разчита трайно да получава пари от съюза", предупреди Зигмар, цитиран и от Ройтерс.

Същевременно продължава хаосът на Балканите и затворените граници на държавите, през които бежанците се опитват да минат на път за Германия и Австрия. 

През нощта Хърватия затвори почти напълно пътната си граница със Сърбия. Властите в Хърватия обявиха, че за два дни - откакто Унгария затвори границата си със Сърбия, в страната са влязли 13 хиляди души и има сериозни трудности с регистрирането и настаняването им.