Проблемът с нелегалните емигрантите е, че нямат избор - отзад е ятаган, а отпред ограда. Към момента не се налага изпращане на армейски части на българо-турската граница. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата на министрите по пътна инфраструктура, която се провежда край Варна.Премиерът посочи, че Министерство на отбраната и армията са в пълна готовност при ескалиране на бежанската ситуация на българо-турската граница веднага да реагират и да разположат войници. Той добави, че координацията в това отношение е на ниво. 

„Цялостната дислокация на армейски подразделения никак не е лесна работа и затова ние решихме да изчакаме с разполагане на армията по границата. Проблемът с нелегалните емигранти се дължи най-вече на факта, че повечето от тях нямат избор. Отзад е ятаган, а отпред е оградата”, каза министър-председателят. 

Той заяви, че не може да говори от името на 27 премиери на страни-членки на ЕС, но беше категоричен, че в сряда съюзът трябва да вземе окончателно и приемливо решение за справяне с бежанската криза.

„Югоизточна Европа е далеч от европейските стандарти в Европа. Това се дължи на липсата на магистрали между София и Белград и София и Букурещ и само двата моста на река Дунав в българския участък. Трябва да си поставим за цел да изградим транспортна инфраструктура като в Западна Европа. Ние работим в тази насока като след 20 дни ще пуснем автомагистрала „Марица” и частта на автомагистрала „Струма” до Благоевград”, заяви Борисов. 

„Всяка балканска държава трябва да изгради своята инфраструктура, защото ние сме обречени да живеем заедно. Този въпрос ще бъде повдигнат и на срещата между мен и премиерите на Сърбия – Александър Вучич, и на Румъния – Виктор Понта, която ще се проведе скоро във Варна. Балканите са изгубили десетилетия в изграждането на инфраструктурата заради факта, че по време на комунизма, хората от региона не са имали възможност да пътуват свободно. Сега трябва да наваксаме”, посочи Борисов. 

Премиерът каза още, че приоритет за правителството остават изграждането на АМ „Хемус”, с която Северна България ще изглежда по различен начин, магистралата Велико Търново-Русе, която в момента се проектира и догодина ще започне да се строи, тунелът под връх Шипка, както и двулентовият път София-Калотина. 

Бойко Борисов бе категоричен, че дори една балканска държава да изгради своята инфраструктура, ако тя не бъде изградена цялостно в региона, това няма да има необходимия ефект. Той даде за пример магистралата Истанбул – София, която обаче няма продължение след българската столица.