Унгарският външен министър Петер Сийярто предупреди, че между 30 и 35 милиона мигранти потеглят към Европа.

Според него поради тази причина трябва да се затегне контролът на границите. Сийярто подчерта, че ЕС е занемарил защитата на собствените граници, а европейските лидери се страхуват да нарекат нещата с правилните им имена.

Според него на тях им е по-лесно да критикуват онези, които си вършат работата. Унгарският дипломат каза, че европейските лидери действат на базата на „лъжливите новини на международните медии”.

„За Унгария е много ясно, че ЕС не може да приеме стотици хиляди или милиони икономически мигранти. Можем да се справим с кризата, само ако подобрим и затегнем шенгенската система”, каза ръководителят на унгарската дипломация пред в. „Маджар идок” .

По отношение на оградата между Унгария и Сърбия той определи изграждането й като „много ефикасно средство за пренасочване на пътя на трафикантите на хора”. Според него отношенията между Белград и Будапеща никога не са били по-добри.

Сийярто оценява двустранните отношения със съседите като много важен фактор в сегашната криза и определи като „отлични” тези със Словакия. Той обаче описа връзките с „естествения съюзник” Хърватия като „лоши”.

БГНЕС припомня, че днес Сийярто ще бъде на официална визита в Белград, където ще бъде приет от сръбския външен министър Ивица Дачич и вътрешния министър Небойша Стефанович.