На изложбата IFA 2015 в Берлин в началото на месеца много производители показаха не само нови модели на масовите си продукти, но и хитроумни джаджи и играчки. Тяхната практичност в ежедневието е съмнителна, но за сметка на това са много интересни и помагат за налагането на важни технологии, които променят околния свят и бит на хората.Едни от най-популярните „безполезни” играчки са копията на обекти от масовата култура. В Берлин беше показано мини-копие на кръглия дроид БиБи-8, който беше една от новите звезди в трейлъра на „Междузвездни войни 7: Силата се пробужда”. Феновете ще могат да си го купят чак през декември малко преди премиерата на самия филм. Както и популярното японско робо-куче Aibo, което се появи на пазара през 1999 г., такива играчки проправят пътя на роботите в бита и изработват принципи на взаимодействие между тях и хората. Така например роботът прахосмукачка iRobot и неговите аналози първоначално се приемаха само като високотехнологични играчки, но днес се срещат масово в домовете и вече не предизвикват удивление.

Едно от най-интересните нови предложения на IFA 2015 беше смартфонът Huawei Mate S с технологията Force Touch. Позната от Apple Watch, Тя позволява на апарата да реагира на силата на натиск на пръста. Китайските инженери обаче показаха невиждан досега „фокус” – те сложиха върху екрана на смартфона един портокал и премереха какво е теглото му – 280 грама. Днес това изглежда забавно и предизвиква само усмивки. Но всъщност Huawei демонстрираха, че потенциалът на сензорните дисплеи далеч не е изчерпан. И макар че смартфоните едва ли ще се ползват скоро като точни везни, масовата публика вече беше запозната с този потенциал.

Видеоформатът 4K (4096 пиксела по хоризонтала) също все още не може да се нарече особено практичен за повечето потребите. Използването му е ограничено, както от разпространението на устройства, които могат да снимат и възпроизвеждат 4К филми, така и от недостатъчното съдържание с толкова висока разделителна способност. Но въпреки това неотдавна YouTube позволи качването на 4K видео, а в края на август дори добави 5K. Новите модели монитори, телевизори и дори някои смартфони могат за възпроизвеждат филми с такава резолюция, но са необходими и съответните камери за толкова качествено заснемане.

На IFA 2015 Panasonic представи камерата LUMIX GX8, записваща 4K. Компанията Vantage Robotics пък наскоро показа сгъваемия куадкоптер Snap с камера, която също снима с резолюция 4K. Разпространението на такива устройства ще ускори налагането на новия формат.

Видео игрите често са основа за разпространението на нови технологии. Така контролерът Kinect на Microsoft, който реагира на жестове, дължи съществуването си именно на гейм индустрията. Макар че първите скици и алгоритми на Natal (старото име на Kinect) се появиха през 2000 г., проектът беше пуснат за масова употреба чак през 2010-а. А „виновниците” за това бяха новото поколение видео игри.
Microsoft искаше чрез Kinect да увеличи популярността на Xbox. Сега контролерът и станалият известен покрай него интерфейс между хора и машини на основата на жестове се използва в интерактивни устройства, обществени места и търговски центрове.

3D печатът първоначално също можеше единствено да забавлява публиката с правенето на фигурки на комиксови герои с физиономиите на клиентите. Ранните прототипи, появили се още през 80-те години, бяха предназначени за промишления сектор. Но преди десетина години разработчиците решиха да обърнат внимание на масовата публика. Сега притежателите на домашни 3D принтери могат
да си разпечатат играчки детайли, най.-различни модели и дори миникопия на самите себе си. При наличието на необходимите схеми, разбира се.

Още един пример за технология, която далеч е изпреварила времето си и съществува само благодарение на устройства, които са я направили популярна сред масовата публика, е виртуалната реалност. Първият широко достъпен образец за VR-шлем – VFX-1, беше представен още през 1994 г. Той показа, че аудиторията има голям интерес към подобни устройства и към виртуалната реалност като цяло. Тогава масовото му разпространение беше ограничено единствено от високата цена и неразвитата все още технология.
Съвременните устройства за виртуална реалност като Oculus Rift и Samsung Gear-VR все още се възприемат като скъпи играчки със съмнително приложение, но с увеличаването на преноса на данни по интернет и технологиите за 360-градусово видео, те вече са готови да влязат в домовете, офисите и учебните заведения.

Умните часовници Apple Watch, Moto 360 и Samsung Gear S2, които бяха представени на IFA 2015, все още могат да бъдат причислени към безполезните устройства, които не са необходими в ежедневието. Но техните модули, позволяващи чрез облачните технологии достъп до голям обем данни, вече намират приложение в здравеопазването и спомагат за увеличение на човешката ефективност. А ентусиастите, които вече са си купили или скоро ще си купят умни часовници, ще помогнат за развитието на тези устройства, които според водещи анализатори скоро ще станат неразделна част от живота ни.