Близо 780 000 лева данъци от търговия с обувки се опитал да укрие бизнесмен от Пещера. Окръжната прокуратура в Пазарджик е обвинила мъжа, че като управител на фирма през периода 1 май 2009-а до 28 февруари 2010-а е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в общ размер 779 141,36 лв., което представлява престъпление по чл. 255, ал. 3 НК, съобщава „Марица.бг”.По време на поредното заседание по делото в Окръжния съд в Пазарджик не стана ясно дали е имало плащане по издадените фактури, за които са начислени данъците. Съдът ще изяснява и дали изобщо е имало документи, с които са извършени доставките, за които се дължат налози.

В предишни заседания бизнесменът и защитата му се опитвали да докажат, че стоките са изнесени извън страната и затова не се дължат данъци. На заседанието не стана ясно дали изобщо е имало фактури за сделките. Много от счетоводните документи не са налични, уточни прокурорът по делото. Фактурите не били предоставени въпреки многократните писма на Националната агенция по приходите. Надлежно обаче били отразени в отчетите за ДДС, които се внасят в данъчната служба.

Вещо лице е изготвило три експертизи, но всички били въз основа на заключенията от данъчните ревизии, без да е видял първичните счетоводни документи. Проверките на националните ревизори показали, че е имало стока и тя не е изнесена, но категорични доказателства за това не били открити.

За сделка с фирмата на обвинения не се сети и свидетел по делото, който бил управител на две фирми-контрагенти през периода, за който е съден бизнесменът. 26-годишен мъж, който през 2009-а и 2010-а едва е завършил средното си образование, се оказал собственик на две компании.

Той не си спомни нито какви сделки е правил, нито каква била печалбата на ръководените от него фирми,нито какви служители е имал, нито кой и кога е подготвял и подписвал фактури. Със сигурност не познавал и обвинения бизнесмен.

В случай че пещерецът бъде признат за виновен, го грози затвор от 3 до 8 години и конфискация на част или на цялото имущество.