Бежанците, които в последните дни се трупат между Истанбул и Одрин, нямат желание да влизат на българската територия.

"Те са решили да пресекат гръцката граница. Някои от тях започнаха да събират багажа си. Обявяват Ангела Меркел за „своя ангел” и очакват да бъдат добре приети в Европа", съобщи репортерът на Нова ТВ Велина Сашева.

На "Капитан Андреево" също е спокойно

"Бежанците са само на няколко километра от българо-турската граница. Очаква се броят на военните, които охраняват граничния пункт, да достигне до 1000 души при нужда. Очаква се да бъде постигнато споразумение между турската държава и бежанците, за да може те да се върнат към вътрешността на страната, а не да стоят на границата в подготовка да напуснат страната”, обяви кореспондентът на Нова Димитър Иванов от граничния пункт.

По-рано хърватската полиция заяви, че е забранила движението по пътищата, водещи към седем от общо осемте контролно-пропускателни пункта на границата със Сърбия,съобщи Ройтерс.

"Мярката е в сила до второ нареждане", каза полицията.

Забраната за движение включва граничния пункт "Товарник", при който влязоха повечето мигранти от Сърбия в Хърватия през последните два дни.

Според полицията от сряда сутринта в Хърватия са влезли 11 003 мигранти.

Хърватия заплаши вчера, че ще затвори границата със Сърбия, ако притокът на мигранти отново достигне 8000 души на ден.

По думите на вътрешния министър Ранко Остоич Хърватия няма възможност да приеме повече мигранти.

Словения също се закани, че няма да приеме ролята на коридор, през който бежанците да минават транзитно

Двете страни бяха въвлечени в проблема с преминаващите мигранти след затварянето на сръбско-унгарската граница. Хиляди бежанци, които се опитват да достигнат Западна и Северна Европа бяха принудени да търсят алтернативен маршрут.