“Използването на безпилотни летателни апарати, като дронове, които се задвижват дистанционно или се предвиждат по предварително зададен маршрут осъществявайки видеонаблюдение в реално време ще окаже положително влияние на работата на полицейските органи по разкриване на престъпления от една страна, а от друга – ще има и превантивна функция”.

Това посочва вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в отговор на писмен въпрос на депутат, предаде репортер на БГНЕС. Към момента обаче МВР има право по закон да използва единствено хеликоптери “за изпълнение на задачи от въздух”. От коментара на вицепремиера може да се заключи, че въвеждането на безпилотните устройства с камери в полицейския арсенал е въпрос на политическо решение, а вземането му не изглежда трудно.

Бъчварова уточнява, че до момента възможността за използването на дронове за борба с престъпността не е обсъждана в работни групи, както и не е изготвяна промяна на нормативната уредба в тази посока. В същото време обаче, вицепремиерът допълва, че “при наличие на текст в закон, регламентиращ използването на безпилотни летателни апарати, МВР има готовност да изготви подзаконов нормативен акт, в който да бъдат посочени реда и условията за използването им”. От отговора на министъра става ясно, че ако депутатите проявят инициативата, то в МВР няма да имат нищо против да ползват и дронове при изпълнение на задълженията си.

“Използването на безпилотни летателни апарати от страна на полицейските органи ще окаже положително въздействие върху противодействието на престъпността и опазването на обществения ред и ще доведе до повишаване на качеството на полицейската дейност, но същевременно използването им следва да става на база на правна регламентация, в която категорично да бъдат определени условията и реда за употребата им, с цел недопускане нарушаването на правата на българските граждани”, отбеляза Румяна Бъчварова.