Интернет гигантът "Гугъл" започна специален проект за събиране на дарения на бежанците. За целта, при въвеждането за търсене на думата donations (дарения) ще излиза линк към тяхната инициатива, като на страницата с няколко клика на мишката може да се направи дарение на сума от 5 до 250 евро.

Компанията обещава да удвои първите 5 милиона евро от дарения, така че да бъдат събрани 10 милиона евро за хуманитарни цели. Средствата ще бъдат разпределение между четири организации с нестопанска цел, подпомагащи бежанци и мигранти – Лекари без граници, Върховен комисариат на ООН за бежанците, Спасете децата и Международният комитет по спасяване.

Тези дружества способстват за осигуряването на жизненоважна подкрепа – включително подслон, храна, вода и медицинска помощ – и се грижат за сигурността и зачитането на правата на хората в нужда, посочват от "Гугъл".

Към 22 часа днес до достигането на заложената цел, оставаха 8.36 млн. евро. Зад проекта стои Рита Масуд, която е продуктов и маркетингов мениджър в Google.org. Тя е родена в Афганистан, но получава убежище в Холандия, където израства и учи, преди за започне работа за "Гугъл" в Калифорния.

"Аз бях късметлийки. Но с разрастването на бежанската и мигрантската криза, много хора, в позиция като моето семейство се нуждаят от помощ", написа Масуд в блога си, цитирана от "Индипендънт".