Ислямистките екстремисти активно вербуват бежанци, пристигнали в Германия от Близкия изток, обяви шефът на Федералната служба за защита на конституцията на Германия /контраразузнаването/ Ханс-Георг Маасен, цитиран от в. „Рейнише пост“.

"Ние виждаме, че салафити /привърженици на крайно консервативно тълкуване на исляма/, представяйки се за хуманитарни работници и доброволци, установяват контакти с бежанците и ги канят в специални джамии, за да ги вербуват за свои цели", казва Маасен. Според него, много от новодошлите бежанци са сунити и местните салафисти гледат на това като почва за реализирането на замислите си.

Сега в Германия живеят между 3.8 и 4.3 милиона мюсюлмани - около 5 на сто от общия брой на населението. Около 65 на сто от тях са мюсюлмани сунити, 7% - шиити, 13% - алавити /привърженици на толерантното течение в исляма, които са за свободата на вероизповеданието и равноправие на жените /. Салафитите са привърженици на крайно консервативното тълкуване на исляма. Местните медии често слагат знак за равенство между тях и ислямистите.

По оценките на германското контраразузнаване, само в Северен Рейн-Вестфалия сега има около 2100 салафити. Общо в Германия те са около 6 хиляди. Местните специални служби се отнасят към тях с повишено внимание.