Национална кръгла маса „За реформи и здравеопазване без ограничения” организират пациентски и правозащитни организации, частни и общински болници на 18 септември в София.

Целта на форума е изработване и приемане на Декларация, която изразява несъгласието на лекарите и пациентите с отказа за заплащане на надлимитната дейност на болниците от НЗОК, зад която всъщност се крият хиляди спасени човешки животи и лекувани заболявания. Подготвеният документ, обединяващ позициите на болници, пациенти и лекари, ще бъде изпратен до всички институции в България и всички заинтересовани от достъпното и навременно болнично здравеопазване страни. Исканията са за незабавен одит и заплащане на проверената надлимитна дейност на болниците и въвеждане на ефективни методи на контрол.

Причина за обединението и съвместното подписване на Декларация против лимитите е водената от началото на годината политика за неизплащане на реалната дейност на болниците, както и фактът, че спуснатите бюджети водят до редица нарушения на правата на пациентите и поставят още по-големи въпросителни пред задържането на лекарите в България.

В Националната кръгла маса „За реформи и здравеопазване без ограничения” ще участват: Български лекарски съюз, Национално сдружение на частните болници, Сдружение на общинските болници в България, Федерация Български пациентски форум, Българска асоциация за закрила на пациентите, Център за защита на правата в здравеопазването, Асоциация на индустриалния капитал и лекари и директори на болници от цялата страна. Модератор на националната кръгла маса ще бъде д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.