България е транзитна страна за имигрантите и на практика не задържа на територията си потока от хора, а те заминават към Западна Европа. Въпреки европейските норми и изисквания към държавата ни влезлите на територията чужденци да бъдат регистрирани тук процедурите им за убежище да са тук и да получават закрила в България страната ни всъщност не изпълнява това. Това се разбра от думите на зам. вътрешния министър Филип Гунев на конференция днес в София по миграционните въпроси.
 
За шест месеца "Гранична полиция" е задържала близо 19 хиляди мигранти, но тук остават много малко от тях, ще останат едва няколкостотин, каза Гунев. 
 
Хората, получили бежански статус у нас, също продължават към Западна Европа, отбеляза той. По думите му центровете на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) са се опразнили до нивата от времето, когато са били построени. Те са празни наполовина, макар че всяка седмица през тях минават по 1500-2000 души, посочи Гунев.
 
Макар страната ни да е длъжна да регистрира новодошлите и да отвори процедури по молбите им за закрила, Гунев каза, че всъщност имигрантите напускат, без дори да поискат убежище. "В предходните години тези хора не само подаваха молби, но и изчакваха да получат статус. През последния месец това рязко се промени и поставя под въпрос цялата европейска система за външните граници и за убежище и закрила", каза Гунев.
 
Той даде това като аргумент, че не е ясно как всъщност ще бъдат изпълнени европейските квоти за разпределение на бежанците и как ще бъдат задържани хората в страните, в които попадат според квотното разпределение.  Споделянето на тежестта и на отговорност е важна, но Европейската комисия не даде отговор как ще се случи тя, коментира Гунев.
 
"Квотите за бежанци са честни само в някакъв смисъл, защото се използват само четири критерия, но донякъде отразяват реалността. Как обаче да запазим свободното движение на хора  и същевременно да принудим бежанците да стоят в едни държави, където те очевидно не желаят да останат", попита заместник-министърът.
 
Според него има нужда от система от стимули и ограничения, за да бъдат задържани хората според квотите, но в момента няма отговор от ЕК как ще стане това. Нужна е радикална промяна и на европейски директиви, посочи той.