Румънският премиер Виктор Понта е подведен под отговорност заради обвинения в измами, пране на пари и данъчни злоупотреби, съобщи Ройтерс. Това е най-големият случай досега в битката с корупцията в страната.

Подвеждането под отговорност означава, че прокуратурата е приключила разследването си и е внесла случая във Върховния съд на Румъния за започване на процес.

Понта, който беше обвинен през август, отрича многократно обвиненията и твърди, че прокурорите “манипулират общественото мнение”, като разкриват непълна информация.

Обвиненията на специализираната прокуратура за борба с корупцията за измами и пране на пари се отнасят до адвокатската дейност на Виктор Понта преди да встъпи в длъжност. Предявени са обвинения на още четирима души по делото.

Вече наранен от провала си на президентските избори през ноември и изправен пред общи избори догодина, Понта отхвърля призивите да подаде оставка. Досега той бе подкрепян от лявата си партия и съюзниците ѝ да остане на власт. На 11 октомври управляващата Социалдемократическа партия свиква конгрес и може да обсъди положението му.

Прокурорите твърдят, че Виктор Понта няма да бъде задържан, докато трае процесът, дата на който не е определена още. Макар че има имунитет като депутат, не може да го ползва, тъй като обвиненията се отнасят за друг период.

Понта е подсъдим по дело за енергийни комплекси в Румъния заедно с близкия си сътрудник Дан Шова, който е обвинен, че е спечелил незаконно 870 000 долара като адвокат в енергийната приватизация. Според прокурорите Понта е използвал част от неправомерно получените приходи за купуване на два луксозни апартамента в Букурещ. Кантората на Шова купила на Понта и автомобил “Мицубиши-Лансър Ево 10”.