Канцеларията на македонския президент Георге Иванов потвърди, че около 5800 евро държавни средства са били похарчени за вратовръзки през 2012 г., но обвини медиите, че изопачават истината, за да го дискредитират.

Информациите в медиите, че Иванов купил вратовръзките за себе си са "тенденциозно и злонамерено изопачаване на факти", съобщи канцеларията на президента в комюнике. "Искаме да отбележим, че това бяха протоколни подаръци, осигурени в съответствие с протоколната дейност на президента, включваща визити на чуждестранни делегации в Македония и връщането на визити в чужди страни", се казва в съобщението.

Редица македонски медии публикуваха документ на Агенцията за държавни доставки, според който на 8 март 2012 г. канцеларията на президента е платила около 5800 евро на скопската фирма Фокабо за вратовръзки. Сумата покривала закупуването на вратовръзки за цялата година, обясниха от канцеларията на Иванов.

Не се уточнява колко вратовръзки са били купени, но медиите съобщиха, че предвид пазарната им стойност в Македония, вероятно те са били хиляда. В документа се посочват т. нар. "дребни разходи" на канцеларията на Иванов на стойност под 5000 евро. Сумата в документа за вратовръзките включва ДДС.

В този случай законът не изисква организирането на търг и покупката се прави въз основа на три получени предложения. В документа се посочват и разходите на президентството за цялата година за знамена, кутии за подаръци, гориво и други предмети.