Hачалниците на районните полицейски управления в Първомай и Асеновград - Васил Налбантов и Димчо Темелков, бяха арестувани при спецакция на отдел “Вътрешна сигурност” на МВР. Двамата са под ключ за 24 часа.

“Срещу тях се водят отделни досъдебни производства за престъпления по служба и срещу правосъдието.

Разследва се

евентуален

корупционен

мотив”,

съобщиха от пловдивската окръжна прокуратура.

Оттам уточниха, че подробности ще бъдат изнесени днес. Двете дела не били свързани помежду си.

“Продължаваме работа, нищо няма да оповестяваме, докато не приключим”, бе коментарът на шефа на ОД на МВР в Пловдив старши комисар Христо Разсолков, който бе назначен на поста преди месец. 

При представянето му тогава главният секретар на МВР Георги Костов подчерта, че той “трябва да прояви твърдост и решителност, за да отстрани натрупаните проблеми от липса на контрол”.

Полицаи от областната дирекция казват, че Разсолков се е захванал да разчиства “авгиевите обори”.

Неофициалните версии са, че Темелков и Налбантов незаконно са приемали дарения от фирми и са осуетявали завеждане на преписки за престъпления срещу възнаграждения. Говори се, че са покровителствали контрабандни канали за цигари през свиленградската митница, но от апелативната прокуратура в Пловдив категорично отрекоха.

Операцията по задържането на полицейските шефове е била проведена при пълна секретност. Преди това двамата са били наблюдавани няколко месеца, тъй като техни подчинени и граждани са подавали сигнали до МВР и депутати.

Баща на затворник се бил оплакал, че Темелков му поискал пари, за да уреди синът му да излезе по-рано на свобода.

Началникът на РПУ-Асеновград, е бил задържан веднага след сутрешната оперативка в сряда.

Час по-късно

пред сградата

пристигнала

линейка,

тъй като на него му станало лошо. С линейката е бил откаран в ареста.

Петима полицаи от РПУ-Асеновград, са били отведени за разпит.

Служители от “Вътрешна сигурност” пък са привиквали десетки криминално проявени от града.

“Натопен съм, изпрати ми адвокат”, обадил се той от ареста на един от бившите шефове на РПУ-Асеновград, Илко Трайков, разказаха източници на “24 часа”.

Защитата му ще поеме бивша съдийка от Асеновград. Темелков оглавява РПУ от 2 г. и половина. Преди това е бил шеф на криминалния сектор в РПУ.

В града се говори, че е професионалист и не би се замесил в корупционни схеми. Преди 2 месеца бе награден с “благодарност” от вътрешния министър. Той е семеен, съпругата му има магазин.

Вторият полицейски шеф - Васил Налбантов, е начело на РПУ-Първомай, от 6-7 г. Преди месец е пуснал рапорт за напускане.

Той е на 42 г. и няма възраст за пенсия. Докато чакал подпис на молбата си, е вървяла проверка срещу него по сигнали.

Преди време получил кола от фирма като дарение, твърдят в Първомай. В града върви слух, че арестът му е заради грандиозната телефонна измама на Елена Ангелова. 80-годишната жена подари над 500 000 лв. на рецидивиста Албенко Методиев. Парите са на внука ѝ Ангел Янков, който е бизнесмен.

Арестуваният Методиев е заявил пред разследващите, че е сипал бензин на местна патрулка със свои пари. Говори се, че е предложил 500 000 лв. подкуп на първомайски полицай, за да бъде пуснат. Не е ясно дали това е бил Налбантов.

Възможно е и

първомайски

полицаи да са

взели част от

парите на внука

на “златната” баба. Районният прокурор на Първомай Йоанна Запрянова вече обяви, че липсва малка част от сумата.

В Първомай се говори, че арестът на Налбантов е бил очакван от самия него, затова и подал рапорт. Общинари от БСП смятат, че той е предвиждал, че ще бъде сменен заради местните избори.

Говори се, че за мястото на Налбантов бил гласен Стоян Спасов, който бил мъж на сътрудничка на д-р Васил Попов. Лекарят пък е съпруг на д-р Катя Попова, депутат от ГЕРБ.

След заседанието на комисията по вътрешен ред и сигурност в НС председатулят й Атанас Атанасов заяви, че има и трети задържан. Той обаче не уточни на каква длъжност е.