Социално слаби ще могат да си санират къщите в 28 малки града у нас по новата оперативна програма "Региони в растеж". Това стана ясно при представянето на насоките за кандидатстване пред 28-те  общини, наречени "опорни центрове в периферни райони", от зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова.

Общо предвидените средства за енергийна ефективност в жилищни и обществени сгради е 207 млн. лв. за 28-те общини. Всяка една от тях има определен бюджет. С най-голям е община Попово с близо 12.4 млн. лв., а най-малък е на Ивайловград – малко над 4 млн. лв.

Половината от ресурса за всяка от тях може да отиде за жилищни сгради, а останалата - за обществени, каза Деница Николова.

Общините, които могат да кандидатстват са Попово, Козлодуй, Нови пазар, Генерал Тошево, Самоков, Севлиево, Мездра, Нова Загора, Троян, Пещера, Червен бряг, Свиленград, Провадия, Поморие, Ботевград, Карнобат, Сандански, Разлог, Берковица, Тутракан, Елхово, Златоград, Девин, Крумовград, Ивайловград, Малко Търново, Никопол, Белоградчик.

С цел да се намали бюрократичната тежест върху общините кандидатстването може да стане и електронно чрез новата система ИСУН 2020.

За първи път и къщи

До момента по нито една програма за саниране не се предвижда обновяване на къщи. Сега тази възможност се дава за първи път, но има ограничения.

Изискването е собствениците на еднофамилни жилищни сгради да са социално слаби. Те трябва да получават социални помощи за отопление, а в къщите им да не се извършва стопанска дейност, а да се ползват само за живеене, каза Деница Николова.

По програмата ще могат да се санират и блокове. Те обаче трябва да са проектирани преди 1999 г. Панелните блокове пък не трябва да са повече от 35 апартамента.

Сградите на държавната или общинската администрация ще могат да кандидатстват за финансиране при условие, че се ползват по предназначение от съответните органи. Това означава, че ако в тях се отдават помещения под наем или се получават други приходи, сградата не може да се санира с европари.

При обновяване на публични общински сгради от културната инфраструктура като театри, музеи, галерии, помощ ще се отпуска при условие, че те са с местен характер.

Широк спектър на допустимите дейности 

Дава се широк спектър на допустимите дейности по програмата. С европарите хората ще могат да укрепят и да възстановят къщите си конструктивно. 

Финансира се още ремонт на части от сградата, покриви, асансьори, стълбища и други. Условието е след обновяването да се постигне спестяване на енергия от 60%, каза Николова. По думите й санираните сгради трябва да постигат минимум енергиен клас С.

Всички строително-монтажни работи трябва да са предписани в техническото обследване на сградата.

Сроковете

Крайният срок за подаване на проектните предложения е 31 май 2016 г.

До 15 март 2016 г. всяка община трябва да е подала проектните си предложения за най-малко половината от бюджета по процедурата.

"Не ви притискаме със срокове, но за сметка на това очакваме от да получим качествени проекти в тяхната пълнота", каза зам.-министър Николова на представителите на общините.

За да се справят успешно със задачата 28-те общини ще получат бонус от 1 млн. лв. под формата на техническа помощ за повишаване на административния си капацитет.