Радикално лявата гръцка партия СИРИЗА канализира гнева и надеждите на цяло поколение, когато влезе в управлението на страната през януари. Но изборната й победата сред младите гласоподаватели в неделя може и да не се окаже толкова лесна.

В „Екзархия“, бохемски квартал на Атина, предпочитан от студенти и анархисти, всяко споменаване на името на лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас предизвиква или примирено въздъхване, или ругатня.

Младите хора бяха ударени силно от финансовата криза през последните 6 години – почти половината от тях са безработни. Предизборните обещания на СИРИЗА да се изправи срещу кредиторите на Атина и да сложи край на мерките за икономии беше музика за ушите на 20-годишните, които получиха прозвището „загубеното поколение“ на Гърция.

Със своите прями и небрежно облечени министри, самата СИРИЗА изглежда въплъщава едно открито младежко незачитане на правилата. Самият Ципрас, встъпил в длъжност на 40 години, е най-младият гръцки премиер през последните 150 години.

След това обаче през юли дойде неговият грандиозен завой на 180 градуса, когато се съгласи на нови увеличения на данъците и съкращения на харчовете в замяна на трета международна спасителна програма на стойност 86 млрд. евро. Той подаде оставка миналия месец, предизвиквайки предсрочни избори, след като преживя бягството на много депутати от своята партия заради този спасителен план.

Трудно е да се намери някой в „Екзархия“, където графитите по стените са изпълнени с анархистични призиви, който отново ще заложи на СИРИЗА в неделя.

„Алексис ни предаде“, каза Спирос, 25-годишен студент по актьорско майсторство, който пуши и пие кафе с приятели, които са гласували за СИРИЗА на изборите през януари.

Горчиво разочаровани от партията и без да са впечатлени от никоя от алтернативите й, тази група обмисля въобще да не гласува – подобно на много други хора в този квартал.

„Гласувах за ляво правителство. Искам да остана в Европа, но такава с добри правила“, заяви Алекс на 30 години. „СИРИЗА направи всичко, което каза, че няма да прави“, допълни още той.

Банкрут

Преди две седмици дори младежко крило на СИРИЗА обяви, че не е в състояние да подкрепя партията на предстоящите избори. Повече от половината от младите й активисти напуснаха организцията, публикувайки изявление, озаглавено „Банкрутът на СИРИЗА“.

Проучване, публикувано наскоро във в. „Етнос“, показва, че сред гърците между 18 и 34-годишна възраст само 18,6% планират да подкрепят СИРИЗА. Това е значителен спад от януари, когато повече от 30% от същата възрастова група подкрепиха партията.

„През януари СИРИЗА представляваше младите, надеждата, промяната“, каза Манос Папазоглу, политолог от университета в Пелопонес. „Те обаче много скоро изгубиха този си образ. Много рядко в Европа се вижда партия да загуби политическия си капитал толкова бързо“, допълни той.

По време на предизборно шествие по-рано този месец в Атина младите поддръжници на партията изглеждаха не бяха много. Очаквайки да чуе думите на Ципрас, 19-годишният Антониос Кайсарис, който е един от малкото, останали в младежкото крило на партията, каза, че според него правителството се нуждае от повече време, за да покаже на какво е способно.

„Ние оставаме, за да се борим за СИРИЗА“, каза Кайсарис, който е студент в университета в Атина, настоявайки, че партията може да предоговори условията по спасителната програма за големия дълг, ако бъде преизбрана.

„Не искаме десните да дойдат за още четири години. И това, че сме изгубили битката, не означава, че сме загубили войната“, допълва той.

Без алтернатива

Според анализаторите с 15% колебаещи се резултатите от изборите са непредвидими. Сред възрастовата група на хората от 18 до 34 години 7% планират да не гласуват, а други 14% все още не са избрали свой фаворит, показват данните на проучването на „Етнос“.

„В следващите дни можем да станем свидетели на драстични промени“, каза политологът Папазоглу.

Сред младите, които все пак ще подкрепят СИРИЗА, мнозина примирено заявяват, че гласуват за нея, защото е най-добрият вариант сред много лоши. Много от тези, които избраха СИРИЗА и я вкараха във властта, виждат завръщането на консервативната „Нова демокрация“, която в момента диша във врата със СИРИЗА, макар и като непривлекателна перспектива.

„Нова демокрация“ и социалистическата ПАСОК управляваха една след друга през по-голямата част от изминалите четири десетилетия и възходът на СИРИЗА беше възприет като раздяла с политическия елит, който е корумпиран, вкопчен в своите интереси и отговорен за настоящата гръцка криза.

„Имахме правителства, управлявани от ПАСОК и „Нова демокрация“ през последните 40 години и те са отговорни за това, през което минава гръцкия народ сега“, каза Харис, учител по немски, който планира отново да гласува за СИРИЗА.

„СИРИЗА нямаше време да управлява страната с всички тези преговори. И поне Ципрас не е откраднал нито едно евро от гръцкия народ“, допълва той.