Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа указ за въвеждане на нов тип санкции по отношение на Русия и други страни, които са съпричастни към анексията на Крим и агресията в Донбас.В новия списък са близо 400 имена на физически лица и повече от 100 юридически лица, които са със забрана да влизат на територията на Украйна.

Сред имената има и две български - Магдалена Ташева и Елена Йончева.

Депутатката от „Атака" Магдалена Ташева е под №2 в списъка от 388 души със забрана да влизат в Украйна. Мотивировката на украинските власти е, че тя представлява потенциална заплаха за националните интереси, заплаха за националната сигурност, суверинитета и териториалната цялост на Украйна.

Журналистката Елена Йончева е под №59 в същия списък и мотивите за забраната да влиза в Украйна са същите, каквито са спрямо депутатката.

Това решение (указът, бел.ред) е взето в координация с нашите партньори от Европейския съюз, САЩ и други страни, които са изразили съответната реакция спрямо анексията на Крим и агресията над Донбас, коментира Порошенко на среща в Киев с членовете на Комитета по сигурност на ЕС.