Четиринайсетгодишен ученик бе арестуван в САЩ, след като занесе на училище изобретен от него цифров часовник, който обаче бе помислен за самоделна бомба.

Ахмед Мохамед занесъл в понеделник в училището си в предградие на град Далас самоделен часовник, който бил направил по задание на учителя си по физика.

Неговият преподавател го похвалил, но го посъветвал да не показва творението си на други учители, за да не ги притесни. (Снимка на часовника)

Алармата на часовника обаче звъннала в час по английски, учителят го конфискувал и информирал ръководството на училището.

"Директорът ме отведе в една стая, където петима полицаи ме разпитаха, претърсиха, взеха таблета и изобретението ми", разказа тийнейджърът в интервю за в. "Далас морнинг нюз".

"После бях отведен в арест за непълнолетни, където ми взеха отпечатъци и ми бяха направени снимки", допълни младият изобретател.

По време на разпита не му е било дадено право да се обади на родителите си.

След като станало ясно, че устройството е напълно безопасно, детето било пуснато от ареста.

Много потребители в социалните мрежи разкритикуваха бурно ислямофобското според тях поведение на училището и на тексаската полиция.

Създателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг призова на уебсайта си момчето да продължи да гради. "Умението и амбицията да създадеш нещо такова трябва да бъдат посрещани с аплодисменти, не с арест. Бъдещето принадлежи на хора като Ахмед", коментира той. "Ахмед, aко някога искаш да дойдеш във "Фейсбук", с радост бих се срещнал с теб", казва още Зукърбърг.

You’ve probably seen the story about Ahmed, the 14 year old student in Texas who built a clock and was arrested when he...

Posted by Mark Zuckerberg on Wednesday, September 16, 2015

 

Американският президент Барак Обама също изрази подкрепа за 14-годишния младеж с публикация в "Туитър": "Готин часовник, Ахмед. Искаш ли да го донесеш в Белия дом?".