Народните представители приеха окончателно промените в Закона за СРС на първо и второ четене. Предложенията са на ГЕРБ и предвиждат прецизиране на сроковете за подслушване. Служба "Военна информация" също ще може да съхранява събраната информация.
"Ами какво по-незаконносъобразно използване на СРС-та, след като тази информация, събирана от вътрешното контраразузнаване, ще се използва от външно-политически разузнавателни ведомства, които по закон нямат право да работят на територията на България. Това като закон в момента е възраждане на зловещата Държавна сигурност", каза независимият депутат Велизар Енчев.
Промените предвиждат само информацията, събирана за защита на националната сигурност, свързана с тежки умишлени престъпления, да се съхранява до 15 години. Националното бюро за СРС ще наблюдава разрешаването, прилагането и унищожаването на данните от СРС, предаде БНР.
Намалява се и срокът за прилагане на специални разузнавателни средства за установяване на самоличността на лица
Депутатите ще обсъждат и промени в Наказателния кодекс, с които ще се въведат по-строги санкции за трафик на чужденци през територията на страната ни. Предвижда се лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 1000 до 5000 лева. Ако преминаването е организирано от група, извършено е чрез каквото и да е превозно средство, или по начин, застрашаващ живота на мигрантите, или пък ако сред преминаващите има лица под 16-годишна възраст, наказанието ще бъде от една до десет години затвор.