Красиви, но смъртоносни. Вижте кои са растенията, от които най-много трябва да се пазим.

Бучиниш

Широко разпространено в Древна Гърция като средство за екзекуция, най-известната жертва на бучиниша бил философът Сократ, който изпитал смъртоносния ефект на токсина кониин.

Приемането на дори съвсем малка доза кониин (6-8 листа, а дори по-малко семена или корени) води до смърт. Токсинът поразява нервно-мускулната система и причинява мускулна парализа. Тя обикновено започва от краката и се изкачва нагоре, докато достигне дихателните мускули.

Зокум (Олеандър)

Това е едно от най-опасните растения в света, което е широко разпространено като декоративен храст. Може да е красиво, но не смейте да го опитвате. Листата, цветовете и плодовете му съдържат химикали, известни като сърдечни гликозиди. Те са терапевтични в прецизни дози, но могат да спрат сърцето ви в непремерени количества.

Самакитка

Отровните свойства на самакитката са известни от векове. От растението се е приготвяла отрова, в която са били топени върховете на стрели, използвани за лов и война. Древните войни дори я използвали, за да отравят водата на враговете си. При хората, случайното поглъщане може да е фатално. Растението съдържа невротоксини и кардиотоксини, които причиняват парализа на сърцето и дробовете.

Бяла дебрянка

Бялата дебрянка е толкова потентна, че дори млякото или месото на крава, която е погълнала растението, могат да ви убият. В дебрянката се съдържа токсин наречен треметол, който у хората предизвиква треперене, повръщане и сериозни проблеми с червата. Растението е отговорно за хиляди смъртни случаи  в миналото, включително и за смъртта на майката на американския президент Ейбрахам Линкълн.

Ангелски тромпет

Получава прякора си "ангелски тромпет" заради големите си цветове, достигащи до 50 см дължина и 35 см широчина. Поглъщането на растението, което съдържа опасно висока концентрация скополамин и атропилин често е фатално.

Дифенбахия

Растенията от това семейство са изградени от клетки, съдържащи микроскопични игловидни кристали калциев оксалат, наречени рафиди. Когато листата на дифенбахията бъдат сдъвкани, тези малки оксалатни трънчета се забиват в устата и причиняват инфекции и подуване. Понякога езикът, устата и гърлото се подуват до такава степен, че запушват дихателните пътища и водят до фатален край.

Манчинелово дърво

Манчинеловото дърво е толкова отровно, че капещата от него дъждовна вода може да изгори кожата ви. Ако бъде запалено, димът ще ви ослепи, а плодовете му могат да бъдат смъртоносни.

Джимпи-джимпи

Растящо в горите на Куинсленд в Австралия и Индонезия, жилещото джимпи-джимпи има най-смъртоносното ужилване в света, Ако случайно се докоснете до някоя част от него, малките власинки по него ще инжектират в кожата ви потентен токсин, който ще предизвика парещо усещане, понякога траещо с месеци. По-тежко опарване може да убие човек и има такива документирани случаи. Най-честите жертви на растението са прасета, коне, кучета и други животни.

Оталанга

Растението е смятано за перфектното оръжие за убийство. Да накарате някой да погълне семената му е доста лесно, тъй като вкусът им лесно се прикрива с подправки и храна. Токсинът е доста известен като причина за смърт, която често се пропуска при аутопсии. Екип френски токсиколози са заключили, че оталангата се използва от повече хора за самоубийство и убийство, от което и да е друго растение, като между 1989 и 1999 г. са документирани повече от 500 случая с фатален край само в индийския щат Керала.

Рицин

Семената му съдържат изключително отровния белтък рицин, а за фатална доза се смятат между 4 и 8 семена. При поглъщането им в устата и гърлото се усеща парене, последвани от болки в корема и диария с кръв през първите 36 часа, а смъртта може да настъпи след три дни. Семената му всъщност са толкова опасни, че растението е записано в книгата с Рекордите на Гинес като най-отровното в света.

Как изглеждат тези растения, вижте във видеото от Vbox7.com.