„Първо трябва да се ориентират хората, които отговарят и които наистина имат възможност да действат, и след това вече да намерят начин. Но аз мисля, че е необходима солидарност“.

Така отговори бившият премиер на България /2001-2005/ и бивш цар /1943-1946/ Симеон Сакскобургготски на въпрос на БГНЕС какво би предприел за справяне с бежанската криза, ако в момента е начело на правителството.

Симеон Сакскобургготски заяви, че има известна слабост към темата с бежанците, защото самият той е бил такъв толкова години.

Бившият премиер призова да се гледа без емоции на проблема с бежанската и мигрантска вълна, която от няколко месеца залива страните от Европейския съюз. „Не трябва да има емоции и паника и да се насъскват хората“, каза Симеон Сакскобургготски и добави: „Ако си спомняте преди няколко седмици ежедневно се говореше за кризата в Кале. Някой да е чул нещо за тях досега“.

В края на 80-те години на ХХ век имаше 12 милиона бежанци, а сега са 60 милиона. Всичко е относително и всичко ще си намери мястото, смята той.