Пчеларството е и хоби, и начин за прехрана. Каквото и да е, то изисква една особена емоционална отдаденост от всеки, който се захваща да работи в света на пчелите. Защото те могат на много неща да те научат.

Така казва Николай Гайдов, председател на общинското пчеларско сдружение „Акация 1898” в Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

В момента на пл. „Централен” под няколко шатри пчелари продават мед и пчелни продукти, а интересът към традиционната проява е голям. В този толкова древен занаят новостите не са много, но все пак ги има. За пръв път тази година виждаме мед от акация и детелина, виждаме и капки за нос от прополис. Средно около 30 са артикулите, свързани с пчелите и меда – всеки от тях здраво свързан с представата ни за здраве и енергия. „ Лъжичка мед в топла вода сутрин и целия ден съм зареден с енергия”, така твърди пчеларят Гайдов. Хората тук така си разбират от работата, че са в състояние да идентифицират и любопитни пчели, които кацат по бурканите с мед.

Оказва се, че в близката Цар Симеонова градина има един рой пчели, които там си живеят, а малко по-нататък има къща с двор, в къщата пчелар, а на двора- кошери…

Проблемите в сектор „ Пчеларство” иначе си стоят, субсидии почти няма, регистрацията куца, а въпреки протестите, бе приет закон, според който пчелите трябва да се гледат извън населените места. Въпреки това, обаче, истинските пчелари продължават да се грижат за кошерите си, да вадят най- различни видове мед, прополис, пчелен прашец, восък и какво ли не още.

Интересно какво има в меда, добиван в голям град като Пловдив и дали този закон, който е приет, не е все пак резонен - пчелите да събират прашец от растения, далеч от трафик и пушеци. Николай Гайдов, обаче, твърди, че са правени изследвания – и то в Париж и Лондон, на които се е установило, че медът на тия столични пчели почти не се различава от другия, събиран по полята. Нещо повече, след аварията в Чернобил, медът, който са събирали пчелите от замърсените с радиация райони, не е съдържал изобщо стронций. Стронцият, оказва се, е открит в телата на мъртвите пчели. Излиза, че умните насекоми са и санитарна преграда пред човека и тежките отрови. Още едно тяхно качество към безкрайно интересната им характеристика.