Близо 2 000 сирийски бежанци в момента са в Одрин и напират пеш към границата с България при Капитан Андреево, по техни данни се очаква броят им да достигне поне 20 000.

Това заяви за БГНЕС главният редактор на регионалния вестник „Гюндем“ Мурат Саваш. Той подчерта, че жителите на Одрин са в тревога от наплива на мигрантите, но властите са категорични – ако в рамките на 3 дни не потеглят по обратния път, ще бъдат изолирани в лагери и няма да се допусне да преминат границата. „Те нямат намерение да се установят в България, тръгнали са към Германия, Франция и Англия, но едва ли ще успеят. Пристигналите пеш или с различен превоз до Одрин се струпаха на три места – в градския център, на автогарата и край главния път към границата. Казват, че искат да стигнат до Европа не с плаване, а пеш по сухите пътища, защото не искат да загинат като 3-годишния Айлан. След отказа на местните власти да им позволят преминаване през Капъ куле-капитан Андреево поискаха да тръгнат към гръцката граница, но полиция и жандармерия ги спряха, и те пренощуваха на открито“, разказа Саваш. Областната управа и кметството са организирали кампания за набиране на храни, памперси, пюрета и дрешки за бебетата, разгласата е направена през местните медии и социалните мрежи. Стотици жители на Одрин са се отзовали и лично са носили даренията на бежанците, разказа журналистът. „Много от тях са деца, жени, старци, страшно уморени, жадни, гладни, болни. Нямат храна и памперси за децата, дрешки също. Валийството и общината полагат големи усилия да им помогнат, но явно не е достатъчно. Търговците около автогарата се възползват от ситуацията и им продават хляб и чаша кафе по 5 лири, което е безобразие. Това е все едно да ограбиш мъртвец“, коментира Мурат Саваш. Службата за социално подпомагане е осигурила топла супа, одеяла, хигиенни принадлежности, детски храни и памперси за групата край магистралния път и е заявила намерение да продължи подкрепата по време на целия престой на сирийците в Одрин. Кметството е изпратило водоноски. Помощта обаче е съпътствана с категоричното послание на валията Дурсун Али Шахин, който дава срок от 3 дни на бежанците да вземат решение и да потеглят обратно, допълни журналистът.

Кризата с нарастващия брой на сирийските бежанци е основна тема в турските медии. В рамките на 2 години в Турция се установиха близо 2 млн. души и дори за икономически мощната държава издръжката им е огромен проблем. Валията на Одрин е разпоредил в срок от 3 дни хората да се връщат, а ако откажат, ще бъдат убеждавани да заживеят в специални лагери, които в момента се изграждат, но няма да се допуснат до границата. „Чакат 3 дни и не повече, след това ще бъдат принудени да тръгнат по обратния път. Категорично няма да пресекат границата, допуснем ли това, потокът ще стане безкраен. Надявам се да успеем да ги убедим, правим всичко възможно, очакваме подкрепа от Анкара и Истанбул. Но ние показваме нашето гостоприемство. Магистралата по посока Текирдаг е блокирана, проверяват се автобуси и автомобили. От Чанаккале, Текирдаг и Истанбул пристигнаха сили за борба с безредиците, вземаме абсолютно всички мерки за сигурността“, казва областният управител на Одрин Дурсун Али Шахин.

Турските медии съобщават, че 500 бежанци са били убедени да напуснат централната автогара в Истанбул, но други над 700 скандират искания за пропускане през страната към Европа. Те издигат плакати с надпис „Разрешете ни да стигнем до новия живот“, написани на английски и арабски. Полицията не пропуска и журналисти в района на автогарата, където са се настанили бежанците. „Около 1 200 изселници от Сирия пристигнаха на 15 септември с намерението да се доберат до ГКПП Капъкуле. Това са хора, повярвали на европейските лидери, че страните им ще приемат мигранти. Тези несъстоятелни твърдения бяха разпространени както през медиите, така и в социалните групи, а хората се подведоха и тръгнаха. Полагаме всички усилия да ги убеждаваме да се върнат, защото Европа затваря границите си. Докато са тук обаче валийството, Истанбулската Голяма община и Червеният полумесец са ангажирани с осигуряването на изхранването им, както и с всички потребности от здравна грижа“, се казва в писмено изявление на областната управа, цитирано в медиите.