Идва момент, в който е добре да живеете отделно от родителите си или да започнете работа в друг град. Не може да пребивавате дълго време в хотел или при приятели. Наемете квартира.
 
Да наемете квартира в Русе, предлагаща домашен уют и комфорт е достатъчно сложен процес. Затова към този въпрос се отнесете достатъчно сериозно, защото съществува опасност да попаднете в мрежата на мошеници или да изгубите твърде много време в лутане.
 
Имате два варианта за търсене на подходяща квартира – самостоятелно или с помощта на агенция. Препоръчително е да се насочите към втория, тъй като брокерите разполагат с база данни, от която компетентно ще ви предложат най-удобния за вас район, ще ви насочат към имот според вашите потребности и възможности и най-важното – ще икономисате време за търсене.
 
Когато квартирата е избрана, завършете сделката с подписване на договор между вас и наемодателя, за да избегнете бъдещи недоразумения. Обърнете внимание на следното:
  1. Направете опис на наличните мебели, електроуреди и покъщнина.
  2. Опишете състоянието на дограмата, на санитарните възли, на кухненската част и т.н.
  3. Проверете работоспособността на всички инженерни системи – ВиК кранове, електрическа инсталация, изправност на електроуреди, ключалки. Уточнете кой ще заплаща ремонтите, при възникване на нужда от такива.
  4. Уточнете какви са разходите за общите части предварително.
  5. Опишете на коя дата и по какъв начин ще заплащате наемната цена, като предвидите наколко дни толеранс.
  6. Сключете договор, в който да уточните какво е предизвестието за напускане – това гарантира спокойствие и на двете страни.
 
За да се превърне вашето жилище под наем във ваш дом, пазете го! Така ще осигурите спокойствие и за себе си, и за хазяите, и за съседите. Често се случва да сте на квартира дълго време преди да решите за закупите собствен имот.