Общините няма да събират допълнителен 2% данък върху доходите ни, заяви днес пред медиите в НС председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на БГНЕС.

Преди дни МФ публикува на сайта си проект на закон, с който се предвиждаше общините да получат право да облагат доходите на гражданите с между 0 и 2%. Имаме разминавания с МФ, предложението за данъчните закони още се обсъжда, подчерта Цветанов.

„Искаме да благодарим на Министерството на финансите, че преди да се внесе един проектозакон за разглеждане в МС, се качва на интернет страницата, за да се проведат съответните консултации, дебати - това, което имаме като разговори през последните няколко дни, е, че имаме леки различния с МФ и смятам, че Владислав Горанов проявява пълна конструктивност. Предложението ни не е внесено, потвърди той . Когато има разговори, се стига до извода, че няма да се внесе дори в МС и това е констатацията, която можем да направим, обясни Цветанов и заяви, че останалите предложения се обсъждат

Искахме финансовият министър Горанов да представи по-рано идеите на МФ за промени в данъчните закони, преди да са внесени в МС, припомни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Това е и целта – 14 дни преди законопроектът да влезе в МС да се чуят мненията на заинтересованите и незаинтересованите страни, поясни тя.

Ще има ли отстъпление от идеята фирмите да декларират вещи за лично и служебно ползване над 700 лева? „Съвсем редовна практика е компаниите, купувайки автомобилите си с над 5 места да ползват данъчен кредит за тях и след това той да важи при поддръжката, експлоатацията. Естествено е част от времето тези автомобили да бъдат използвани и за лична употреба. Има и служители, които ползват служебни автомобили. Съвсем нормално е държавата, както има практики в други страни, да каже, че част от ДДС-то не е в обявената ви дейност. Друг е въпросът дали прага трябва да е 700 лева”, коментира Стоянова. „Всички знаем, че автомобилите се ползват за служебни и за лични цели, но не би могло да се раздели точно, нито да се контролира. Стъпката е в правилна посока, но прага трябва да се вдигне и да се облекчи процедурата по изчисляване за ДДС-то. Това може да се случи още преди влизането на този законопроект от МС, посочи тя. Трябва да се съсредоточим върху по-едрите неща с двойно ползване”, е нейното мнение.