Бившият министър на външните работи /2001-2005/ и основател на Атлантическото движение в България Соломон Паси дари своя прочут трабант на Военно-историческия музей в София, предаде репортер на БГНЕС.

Трабантът с номер „НАТО 2004“, годината в която страната ни стана член на алианса, се прочу в началото на прехода към демокрация. С него Паси „отвлече“ тогавашния генерален секретар на НАТО Манфред Вьорнер. На него също така са се возили още двама ръководители на най-силния военно-политически блок в света сър Джордж Робъртсън и Яп де Хоп Схефер, както и папа Йоан Павел Втори по време на своята визита у нас през 2002 г.

Събитието беше уважено от бившия премиер /2001-2005/ и цар на България /1943-1946/ Симеон Сакскобургготски, временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ Родерик Мур, посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан, бившият председател на НС проф. Огнян Герджиков, бившият министър на отбраната Николай Свинаров и др.

Всички присъстващи посочиха символичното значение на колата. Френският посланик подчерта, че „трабантът не е само някакъв анекдот, а е символ на пътя, който България е извървяла за присъединяването си към НАТО и след това към Европейския съюз“.

Временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ у нас Родерик Мур разказа своите спомени за първите си срещи със Соломон Паси през 1991 г. и създаването на Атлантическия клуб в България. По онова време /1990-1991 г./ Паси като млад депутат от Зелената партия в 7-ото ВНС е поставил въпроса за членството на България в НАТО. Дотогава никой не е поставял този въпрос и Мур е изпратил запитване до Вашингтон, но разширяването не е било на дневен ред.

„Когато дойдох за първи път в България през 1989 г. имаше много автомобили като този. 10 години по-късно при втория ми мандат във вашата страна те вече бяха намалели значително и имаше вече много западни коли. 25 години по-късно единственият трабант, който виждам, е тук в музея... Имам много живи спомени от този автомобил, но сега съм щастлив, защото тази потенциална заплаха за софийските улици вече е на сигурно място“, каза с усмивка ръководителят на американската мисия в София и добави вече сериозно: „Тази кола е един пълноценен символ на пълноправното членство на България в НАТО“.

Соломон Паси отбеляза, че „трансатлантическото движение има много начала, но не и край. Скоро му предстои и още едно ново начало – Трансатлантическото споразумение за свободна търговия“. Той определи своя автомобил, произведен в несъществуващата вече ГДР, като безобиден символ на идеята за присъединяването ни към НАТО. Преди да връчи ключовете на директора на музея той поиска разрешение от своята майка, защото както сам призна е бил само шофьор на колата, но не и неин собственик. Приемайки ключовете, директорът на музея Соня Пенкова каза, че семейство Паси винаги са добре дошли да карат колата по просторните алеи на музея.