Постигнахме съгласие да бъде разкрита информацията за собствениците на електроцентрали, договорите и парите, които получават. Това заяви представителят на работодателите Васил Велев след срещата с ГЕРБ.Той обаче е убеден, че ще излязат имената на секретарките и шофьорите на истинските собственици. 

Според депутата от ГЕРБ Делян Добрев на срещата е постигнато съгласие в бордовете на тези дружества да участват представители на работодателите. Те обаче ще работят на обществени начала и няма да получават заплати от държавата, а ако получават, ще им плащат самите работодателски организации.

Споразумение е било постигнато и за отпадането на преференциални цени за електроенергията от оборска тор, тъй като ЕС ще финансира тази дейност със 70 милиона евро.

Преговарящите страни не са се разбрали за исканата от работодателите останка на шефа на КЕВР Иван Иванов, тъй като според Добрев регулаторният орган е независим и проблемите не са в него, а в реформата.

Няма съгласие и за изваждането на американските централи от списъка за преференциални цени на изкупулания от тях ток, което според Велев коства 330 милиона лева годишно на държавата и данъкоплатците. Добрев обаче уточни, че се чака решението на ЕК дали това не е форма на държавна помощ към тези производители на ток.

При доказани злоупотреби съответната централа ще бъде изключена от списъка за преференциално изкупуване на ток. Всички тези реформи според Велев ще доведат до връщане на цената на тока на нивата ѝ отпреди 1 август в началото на ноември.