Новият Renault Megane: динамичен дизайн и пакет от технологии

“Новият Megane играе съществена роля в дизайн стратегията за обновяване на Renault. Неговите динамични линии изпъкват едновременно с чувственост и статус, докато строгите пропорции му осигуряват стабилна стойка на пътя, а изваяните му форми намекват за латинските корени на марката. Той се характеризира с откроим светлинен подпис отпред и отзад, както през деня, така и през нощта; елегантният му интериор излъчва неповторимо кокпит усещане.”
Лоренс ван ден Акер – Старши вицепрезидент, Корпоративен дизайн

Динамичен дизайн и откроим светлинен подпис

Солидно излъчване и изваяни форми на купето

Динамичната стойка на новия Megane се базира на добре балансирани пропорции. Той е с 64 мм по-дълъг (4359 мм) и с 25 мм по-нисък (1447 мм) спрямо третото поколение Mеgane. Моделът е с по-широки следи (отпред: 1591 мм, +47 мм / отзад: 1 586 мм, +39 мм), а междуосието му (2669 мм, +28 мм) е по-дълго спрямо конкурентните модели, докато задните надвеси са скъсени спрямо предшественика на новия модел. Гамата от налични джанти са простира до 18 инча.

Новият Mеgane се характеризира с новата дизайнерска идентичност на Renault, включително голямо, изправено диамантено лого и широка радиаторна решетка, а качествена хромирана облицовка е внедрена отпред и отстрани (лайстни на прозорците, странични емблеми и дръжки на вратите).

Аеродинамиката е силна характеристика на дизайна с въздухоотвори от двете страни отпред, дефлектори отзад и моторизирани клапи, които автоматично се затварят, за да намалят въздушното съпротивление.

Благодарение на своите изваяни калници, новият Mеgane излъчва чувствеността, вкарана в дизайнерските гени на марката Renault. Стегнати и прецизно изваяни линии, заедно с долната част на купето и капака на двигателя се изравняват в предната част, за да подсилят динамичната стойка на автомобила.

Откроим светлинен подпис

Вдъхновен от Talisman, който бе представен през юли, новият Renault Mеgane се характеризира с откроим светлинен подпис отпред и отзад, както през деня, така и през нощта, подсилвайки допълнително визуалната идентичност на марката.

Отпред, дневните светлини включват LED технология, за да се постигне С-образен подпис, който продължава надолу до бронята, като така изпъква предната идентичност на автомобила. Версиите с по-високо оборудване на новия Mеgane са снабдени с full-LED светлинни модули за късите и дългите светлини на фаровете. Тази Pure Vision LED технология предлага съществено подобрение на видимостта през нощта в сравнение с халогенните фарове.

Задните светлинни блокове, също all-LED, са с габарити, които светят постоянно. Tози нов хоризонтален подпис помага да се акцентира върху широчината на автомобила. Благодарение на новата Edge Light технология, се осигурява по-тънка триизмерна следа, която излъчва дълбока, червена светлина с лилав оттенък.

Eлегантно изпълнение на интериорния дизайн

В оформения като кокпит интериор фокусът е поставен върху водача

Специално внимание е отделено на изработката и на качеството на материалите, за да се подобри допълнително комфорта в Mеgane по време на движение.

Комплект от високотехнологични характеристики, позиционирани около водача, се основават на идеята за L-образно оформен кокпит. Традиционно запазени за автомобилите от високия сегмент, цветният head-up дисплей прави своя дебют в новия Mеgane. В допълнение на това, арматурното табло е приютило 7-инчов цветен TFT (Thin Film Transistor) приборен дисплей, плюс вертикално (портрет) разположен 8,7-инчов R-Link сензорен екран на централната конзола.

Специално внимание е обърнато на качеството и хармонията на атмосферата в купето. Меките на допир материали, избрани за арматурното табло, се простират в непрекъсната извивка до горните первази на вратите. Версиите с по-високо оборудване предлагат тапициран в пълнозърнеста напа кожа волан, плюс елегантни хромирани детайли на самия волан, кантовете на приборното табло, вентилационните отвори, централната конзола и превключвателите.

Централната конзола е широка и висока и включва регулируем напред/назад подлакътник. Версиите с по-високо оборудване поставят акцент върху конзола с две тънки, светещи линии, чиито цветови нюанс може да се персонализира с помощта на технологията Multi-Sense.

Aудио системата Bose® гарантира висококачествена звукова среда на борда на новия Mеgane. Инженерите от Bose са работили в тясна връзка със своите колеги в Renault, за да оптимизират интеграцията на девет високоговорителя, субуфер и цифров усилвател. Системата осигурява прецизен, балансиран, специално проектиран за модела звук, който е кристално ясен.

Обгръщащи, изваяни седалки

Внимателно изваяни седалки обгръщат пътниците с максимален комфорт и опора, гарантирани чрез използването на пяна с двойна гъстота. Структурата на седалките е същата като в новите Espace и Talisman.

Черпейки вдъхновение от света на интериорното обзавеждане и кожените стоки, избраните материали за седалките са топли и модерни. Специално внимание е обърнато на прецизността на шевовете на седалките и облицовката на вратите в сравнение с Mеgane 3.

Новият Mеgane предлага гама от пет тапицерии, всичките в различни нюанси на черното. Версиите с по-високо оборудване се предлагат с плюшени велурени материали, разработени в сътрудничество с Alcantara®, които осигуряват силен блясък и интензивен черен 3D ефект.

Топ версиите идват с отопляеми седалки и електрическа лумбална настройка. Шофьорската седалка предлага масажна функция.

Обемът на багажника на новия Mеgane от 384 дм3 VDA (434 литра) е вторият най-голям в сектора на компактните автомобили, допълнен от още 25 литра под формата на ниши за съхранение в интериора. Пространството за коленете на пътниците отзад от 175 мм е с 20 мм по-голямо спрямо Mеgane 3, докато широчината в областта на раменете (1441 мм отпред, 1390 мм отзад) е сред най-добрите в сегмента. Така новият Mеgane предлага най-доброто от два свята, когато става въпрос за пространство за пътниците и обем на багажника.

Новият Mеgane GT: вдъхновен от Renault Sport дизайн

Новият Mеgane GT се отличава с напълно новия цвят Iron Blue.

Отвън, дизайнът на предната броня сигнализира за спортния дух, който върви ръка за ръка с ДНК-то на Renault Sport. Той е допълнен от специален дизайн за горната и долна решетки.

Долният въздухозаборник е по-широк и е заобиколен от два по-малки въздушни отвора, а използването на тъмна металик боя – най-вече за корпусите на страничните огледала – потвърждава, че автомобилът принадлежи към GT семейството. Опционалните 18-инчови джанти с диамантен ефект и GT брандинг са специално разработени от Renault Sport. Отзад, два хромирани ауспухови накрайника повтарят стила на двата странични въздушни отвора отпред, осигурявайки по този начин чувство за симетрия.

Tези ауспуси заобикалят дифузьор, който е вдъхновен от света на Формула 1. Новият Mеgane GT носи емблемите на Renault Sport в лявата, задна част на автомобила, както и върху двата предни калника.

Интериорът е изцяло Renault Sport. Обгръщащите седалки с вградени подглавници, сини шевове и карирано спортно лого, гарантират висок комфорт и странична опора. Предлагат се три вида тапицерии: платнена, Alcantara® кожа със сини ивици и Alcantara® кожа с черни ивици. Поръчковият волан е с подобрена ергономия, докато спортните алуминиеви педали и комбинацията от специален скоростен лост и планки на волана за смяна на предавките, са предназначени за спортно шофиране. Информацията, давана от приборния панел и дисплея, е подобрена, най-вече с добавянето на режим Race. Сините цветови нюанси в купето, видими върху равните повърхности и шевовете, са в унисон с екстериорната Iron Blue боя, като така подсилват уникалната идентичност на новия Mеgane GT.

Tехнологии, използвани в по-високия сегмент, плюс обширна двигателна гама

Високотехнологична шофьорска среда, която е сред най-добрите в сегмента

Използването на CMF (Common Module Family) C/D модулната архитектура позволява на новия Mеgane да предлага гама от характеристики, които по-често се свързват с автомобилите от горния клас, взети от новите Espace и Talisman. Tе включват цветен head-up дисплей, 7-инчов цветен TFT (Thin Film Transistor) приборен дисплей, две версии на R-Link 2 таблета (7-инчов хоризонтален или 8,7-инчов вертикален екран), Multi-Sense технология и 4Control. Tози богат пакет от технологии е уникален за сегмента.

Цветен head-up дисплей, взет от автомобилите от горния сегмент

Подвижният цветен head-up дисплей подобрява безопасността и комфорта на водача, тъй като е по-видим и улеснява употребата на асистиращите системи. Водачите получават най-важната информация за едно спокойно шофиране – скорост, навигационни инструкции и асистиращи системи (ADAS) – без да се налага да свалят очи от пътя.

Новият Mеgane включва най-новите технологии за подпомагане на шофирането, които наскоро бяха представени на борда на новите Espace и Talisman. Пълната гама от ADAS функции се активира и контролира чрез R-Link 2 таблета:

Подобрена безопасност: контрол на скоростта чрез ACC (адаптивен круиз контрол) и автоматизирано аварийно спиране (AEBS).

Предупреждения: Предупреждение за напускане лентата на движение (LDW), предупреждение за безопасна дистанция (DW), предупреждение за превишаване на скоростта, свързано с разпознаване на пътните знаци (TSR) и контрол на сляпата точка (BSW).

Намален стрес: камера за движение на заден ход, автоматично превключване между дълги и къси светлини на фаровете (AHLB), предни, странични и задни паркинг сензори и Easy Park Assist за хендсфри паркиране.

Първият в сегмента автомобил, снабден с вертикален (портрет), 8,7-инчов таблет екран

По-високо оборудваните модели в гамата на новия Mеgane разчитат на R-Link 2 и 8,7-инчов, вертикален (портрет) дисплей, идентичен с екрана в новите Espace и Talisman. Уникален за сегмента, този екран използва капацитивна технология за по-лесна работа, наподобяваща много тази на смартфон или таблет.

R-Link 2 включва гласово разпознаване за по-лесно и безопасно ползване на функциите навигация, телефон, приложения и радио. Трите му персонализируеми начални страници позволяват бърз достъп до най-често ползваните функции. Пакетът за свързаност, включващ 12-месечен абонамент за TomTom Traffic (в зависимост от пазара) и достъп до R-Link Store, разширява обхватът на този мултимедиен таблет.

Арматурно табло със 7-инчов, цветен TFT екран в приборното табло

Съдържанието на 7-инчовия, цветен TFT (Thin Film Transistor) дисплей може да се персонализира, в зависимост от избрания режим на задвижване. На приборното табло се показват основните данни като скорост, както и различна друга информация, свързана с навигация или помощни системи.

Иновативна Multi-Sense технология

Налична вече в новите Espace и Talisman, Multi-Sense е технология, която позволява на потребителите да персонализират своето изживяване зад волана. Тя прави това чрез модифициране реакцията на педала на газта и двигателя, настройване бързината за смяна на предавките, извършвана от EDC автоматичната трансмисия, контрол на масажната функция на седалките и амбиентното осветление.

Multi-Sense бутонът върху централната конзола осигурява моментален достъп до тези функции.

Системата предлага избор от пет различни режима на задвижване, а именно Sport, Normal, Comfort, Perso и Eco. При версията GT, последният режим е заменен от R.S. Drive.

Налични са пет различни амбиентни осветления за интериора: червено, зелено, синьо, лилаво и кафяво. Светлинната атмосфера обхваща централната конзола, както и предните и задните врати на версиите с по-високо оборудване.

4Control за новия Mеgane GT: новаторство в сегмента

Новият Меgane GT е първият автомобил в своя сегмент, който е оборудван с технологията 4Control, специално калибрирана от инженерите на Renault Sport.

4Control шасито е иновация на Renault, която контролира ъгъла на завиване на задните колела, като осигурява изключително удоволствие от шофирането, комбинирайки спортна отзивчивост с безопасност.

На пътища със завои, 4Control гарантира прецизно, динамично управление, както и стабилност при високи скорости.

В аварийни ситуации, системата за завиване на четирите колела има изключително бързи реакции. Автомобилът се превръща в по-плавен, по-прецизен и по-успокояващ за шофиране, удоволствието от шофирането е истинско, без значение какви са предпочитанията на водача. Системата подобрява и маневреността при ниски скорости ипи паркиране.

Специален комплект от настройки (за амортисьорите, пружините, ESP, спирачки и др.) завършват шаси пакета на новия Mеgane, които поддържат същите високи нива на комфорт и гъвкавост.

В същото време, новият Mеgane GT разчита на нови технологии, специално разработени от Renault Sport, а именно Multi Change Down, която позволява бързо, понижаващо превключване на предавките, и Launch Control за по-ефективно потегляне от място.

“В Renault Sport инвестирахме целия наш ноу-хау в това да гарантираме, че новият Mеgane GT ще е едновременно комфортен и забавен за шофиране. 4Control системата за завиване на четирите колела е комбинирана с окачване, което е специално настроено от инженерите на Renault Sport, за да предложи уникално изживяване върху всякакви видове пътни настилки. Със своите 205 к.с., 7-степенна EDC трансмисия с планки на волана за смяна на предавките, уникален екстериорен дизайн и спортно-ориентираният интериор, новият Mеgane GT е перфектното решение за купувачите, търсещи динамика, вълнение и удоволствие зад волана!”
Патрис РАТИ, Управляващ директор на Renault Sport Technologies

Широка гама от двигатели, простираща се до 205 к.с.

Наличен от лансирането, монтиран под капака на новия Mеgane GT, ще е бензиновият Energy TCe 205 двигател, куплиран със 7-степенна EDC автоматична трансмисия с двоен съединител. Дизеловият Energy dCi 165 двигател, свързан с 6-степенна EDC автоматична трансмисия с двоен съединител, ще допълни GT гамата през 2016.

Ядрото на гамата ще включва Energy dCi 110 дизелов двигател, комбиниран с 6-степенна механична скоростна кутия. Tази версия отделя само 86 г/км емисии CO2 (3,3 л/100 км) и е обозначена с емблемата ECO2. От 30 юни 2015 Renault използва емблемата ECO2, за да обозначи най-икономичния двигател във всяка моделна гама.

Двигателната гама при лансирането на модела се допълва от:

Дизел: Energy dCi 90, Energy dCi 110, свързан с 6-степенна EDC автоматична трансмисия с двоен съединител, и Energy dCi 130.

Бензин: Energy TCe 100; Energy TCe 130 и Energy TCe 130 със 7-степенна EDC автоматична трансмисия с двоен съединител.

В началото на 2017 ще се появи Hybrid Assist дизел. С целеви показател под 3 л/100 км (NEDC цикъл) и CO2 eмисии от 76 г/км,1 този двигател ще позиционира новия Mеgane като пазарен лидер по отношение разход на гориво и CO2 емисии. Системата постига това чрез възстановяване на енергия при отрицателно ускорение и спиране, след което подпомага ускорението при определени условия, особено при ниски обороти на двигателя, за да комбинира удоволствие от шофирането и изключителна икономия.

Renault Talisman Saloon и Talisman Estate: стил, комфорт и удоволствие от шофирането
Talisman Estate: новото голямо комби на Renault


Renault избра Франкфурт Мотор Шоу 2015 за първото представяне пред публика на новите Talisman и Talisman Estate. D-сегментът в Европа се равнява на над 1 млн. продажби всяка година, а комби моделите съставляват 54% от тази цифра. Renault Talisman Estate разчита на същите силни страни като седана – представен през юли – добавяйки стилни линии и практичността на комби.

Състезателни линии

Renault Talisman Estate разчита на абсолютно същите размери като седан версията (дължина: 4,86 м / широчина: 1,87 м / височина: 1,46 м / междуосие: 2,81 м), заедно с динамични пропорции, елегантен профил и висока талия. Предната му част демонстрира новата идентичност на Renault с изправеното диамантно лого, открояващо се на фона на хромираната радиаторна решетка. Новият визуален подпис на Renault е ясно изразен чрез C-образните дневни светлини, които се простират до бронята. Фаровете са последна дума на технологията със 100% Pure Vision LED къси и дълги светлини при версиите с по-високо оборудване.

В същото време, страничната линия се издига леко нагоре над калниците, добавяйки ясно забележимо усещане за динамика към задния профил.

Полираните алуминиеви релси на покрива акцентират извиващата се линия на покрива, която е удължена от дълъг спойлер над петата врата.

C-колоната и хромираната лайстна на страничните прозорци допринасят към впечатлението за финес и елегантност. Наклонът на задното стъкло добавя динамичен щрих, но без да отнема от пространството в багажника.

Големият диаметър на колелата (680 мм) предлага избор от алуминиеви джанти – от 16 до 19 инча – и пасват плътно под изваяните калници. Задните светлини разчитат на 3D-ефектната Edge Light технология. Tе са постоянно включени и даряват Talisman с отличителен светлинен подпис.

Лесен за товарене, с обем на багажника от почти 1700 дм3

Достъпът до багажника е особено лесен, благодарение на височината на борда за товарене от 571 мм, широкия отвор от 1074 мм и, подобно на седан версията, електрическата врата. Делимата в отношение 60/40 задна седалка-пейка разчита на Easy Estate модуларност, която им позволява да бъдат моментално сгънати, благодарение на два лоста, разположение в багажника.

Благодарение на електрическата пета врата – която се активира чрез просто движение с крак под задната броня – багажникът предлага „хендсфри“ отваряне и затваряне, за да улесни товаренето.

Новият Talisman Estate предлага 572 дм3 (VDA) товарно пространство до нивото на хоризонталната товарна щора в багажника, а максималната товарна дължина е 1116 мм. При сгънати задни седалки, този параметър нараства до 2010 мм, което е еквивалентно на обем от почти 1700 дм3 (VDA).

Тайната за благополучието на пътниците: просторно купе и комфортни седалки

Проектирани с мисъл за комфорта за водача и пътниците, Renault Talisman Estate – точно както седан версията – е лидер в класа по отношение на простор в купето. Версията Estate се възползва от допълнителни 30 мм в областта на главите на пътниците отзад, като така този параметър нараства до 886 мм.

Простор в областта на главата отпред: 902 мм,

Простор в областта на главата отзад: 886 мм,

Простор в областта на лактите отпред: 1512 мм,

Простор в областта на коленете отзад: 262 мм,

Над 25 л обем на нишите за съхранение на вещи в интериора.

Удобните предни седалки комбинират най-добрите характеристики в класа:

До 10 възможни настройки (осем от които са електронно контролируеми) и дължина на седалката, която може да се регулира напред/назад до 60 мм,2

4-посочно настройване на лумбалната опора (височина/дълбочина),

Масажна функция, която може да се настрои по вид и сила (две програми / пет нива на интензивност),

6-посочно регулируеми подглавници в авиационен стил,

Седалища и облегалки с подгряване,

Запаметяване на настройки за до шест индивидуални профила.

Плюс две важни нови характеристики:

Интегрирана вентилация за по-висок комфорт в топло време,

Нова Cover Carving Technology: полу-твърди, здрави, олекотени черупки, вградени в гърбовете на предните облегалки, освобождаващи допълнително пространство, включително над 3 см допълнително пространство в областта на коленете на задните пътници.

Пет нива на оборудване:

Тalisman Estate се предлага с избор от пет различни нива на оборудване, включително топ изпълнението Initiale Paris, което предлага още по-висок финес и комфорт с изключителния Améthyste Black екстериорен цвят, специална, пълнозърнеста напа кожена тапицерия и подобрена звукоизолация, благодарение най-вече на ламинираните странични стъкла.

Дързък дизайн за големия седан на Renault

Чрез възприемането на 3-обемния дизайн на купето, който е толкова популярен в сегмента, Renault Talisman се характеризира с добре балансирани пропорции, докато в същото време предлага щедро вътрешно пространство. Вътре, Talisman безпроблемно печели симпатиите на своите пътници с интериор, който е сред най-просторните в своя клас, заедно с ултра-комфортни седалки и 608 дм3 товарно пространство.

Talisman и Talisman Estate: оборудвани с технологии, които подобряват удоволствието от шофирането и комфорта по време на път

Multi-Sense технологията комбинира завиващи четири колела и активно окачване

Renault Talisman и Talisman Estate се възползват от споделени технологии.

За пръв път в сегмента, Renault Talisman съчетава 4Control система с активно окачване.

В града, 4Control шасито дарява Talisman с изключителна маневреност. Стабилността му при завиване и сръчността, когато се налагат избягващи маневри, позиционират новото Renault в отделна лига, стане ли въпрос за комфорт и лекота по време на движение.

Multi-Sense технологията на Renault позволява персонализиране на шофирането с избор от четири предварително настроени режима (Comfort, Sport, Neutral и Eco), плюс напълно конфигурируемия Perso режим.

Тези режими се избират или чрез мултимедийната система R-Link 2, или чрез контролер върху централната конзола и влияят върху реакцията на двигателя, настройката на EDC трансмисията, степента на усилие, изискващо се за завъртане на волана, настройките на активното окачване и конфигурацията на 4Control системата.

Talisman е способен да променя своята идентичност изключително бързо: бърз бутон позволява на водача до превключва от режим Comfort на Sport и обратно, например, само с две натискания.

Междувременно, архитектурата на Talisman – която се характеризира с по-нисък център на тежестта и шофьорска позиция, разположена близо до пътя – означава, че преимуществата на Multi-Sense могат да се използват още по-пълно, най-вече когато е избран особено динамичният режим Sport. Това сякаш дава възможност на водачите да избират между няколко автомобила, събрани в един. Независимо дали са в настроение за енергично, бързо шофиране или плавно, комфортно и изискано пътуване, изборът е техен – и моментален.

Едновременно с това се модифицира атмосферата в автомобила, за да отговаря на избрания режим, като се променя цветът на интериорното осветление (син, червен, сепия, зелен и лилав), видът и цветът на дисплея на приборното табло и звукът на двигателя.

R-Link 2: контролният център за свързаност

Renault Talisman предага мултимедийния таблет на Renault – R-Link 2, наличен в 7-инчов хоризонтален или 8,7-инчов вертикален (портрет) формат. R-Link 2 следи асистиращите системи на автомобила, както и всички стандартни задължения като навигация, аудио и климатик. Сензорният дисплей е допълнен от бързи бутони, мултифункционален въртящ се регулатор на централната конзола и допълнителни бутони върху волана.

Началните страници вече са конфигурируеми, позволяващи пряк достъп до най-често използваните функции или за персонализиране на интерфейса.

Специално проектиран Bose® звук

Talisman Estate се възползва от поръчково създадения BOSE® Surround Sound, генериран от 12 мощни високоговорителя и субуфер. Centerpoint® Technology конвертира сигнали от стерео източници в мулти-канален сигнал, за да се създаде Surround Sound, докато цифровото обработване на Bose® сигнала включва собствените акустични свойства на Talisman, за да генерира поръчково изравняване.

Широка гама от помощни системи (ADAS)

Да успокоява: Adaptive Cruise Control (ACC); Active Emergency Braking System (AEBS).

Да алармира: Lane Departure Warning (LDW); Safe Distance Warning (SDW); Traffic Sign Recognition с Over Speed Prevention (TSR / OSP); Blind Spot Warning (BSW).

Да подпомага: Камера за движение на заден ход; автоматично включване на дълги и къси светлини на фаровете (AHL); eлектронна паркинг спирачка; предни, задни и странични паркинг сензори; и хендсфри паркинг асистент.

Прибиращият се, цветен head-up дисплей комуникира полезна информация, за да осигури спокойно шофиране: моментна скорост, навигация, асистиращи системи (ADAS).

Удоволствие от шофирането с любезното съдействие на ефикасни двигатели

Renault Talisman Estate предлага същата гама от двигатели, която е налична и за седан версията.

Два бензинови двигателя:

Energy TCe150 и Energy TCe 200, заедно със 7-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител.

Три дизелови двигателя:

Energy dCi 110, куплиран с 6-степенна механична скоростна кутия или 6-степенна EDC автоматична трансмисия с двоен съединител.3

Energy dCi 130, куплиран с 6-степенна механична скоростна кутия или 6-степенна EDC автоматична трансмисия с двоен съединител.

Битурбо Energy dCi 160, куплиран само с 6-степенна EDC автоматична трансмисия с двоен съединител.

1 Обект на официална хомологация.

2 Версии Initiale Paris.

3 Налична на по-късен етап.