Страната ни много внимателно проучва самоличността на бежанците, които влизат на територията на страната ни, включително и на тези, които напускат страната.

Това каза вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова в отговор на въпрос на БГНЕС за мерките, които се предприемат, за да се предотврати влизането на територията на страната на мигранти от Ислямска държава.

По думите на Бъчварова проверките са една от причините за забавянето в обработката на документите на бежанците. Бъчварова е категорична, че се правят проверки много внимателно. Темата за плана за интеграция на бежанците е дълга и многообхватна, обясни вицепремиерът.

Относно участието на МВР в предотвратяването трафика на културни ценности тя заяви, че имаме много успешни операции, като последната е от миналата година. Има няколко хиляди задържани артифакти, които са били върнати.

По въпроса за задлъжнялостта на МВР министърът коментира, че дефицитът е в същия размер както мината година. Парите за увеличение на заплатите на служителите в МВР не са били предвиндени в бюджета и се трупат като дефицит, поясни тя. В момента обаче се работи върху план за съкращения на разходите в един по-дълъг период.

Бюджетът на МВР е допълнително натоварен заради бежанската криза, посочи още Бъчварова. От вчера относително малък брой бежанци са преминали незаконно границата ни. Бъчварова заяви, че има голям брой бежанци, които са около границата, коя от тези групи ще мине през България и коя ще мине от друго място, не зная. Ние наблюдаваме и следим ситуацията. За предишното денонощие са относително малко бежанците, които са преминали. Имаме строг контрол на бежанците, регистрираме ги и нещо, което правим е, че задържаме и тези, които успяваме да задържим на изхода на границата и също ги регистрираме, добави министърът.

Бъчварова участва в конференция на тема „Борбата с ограбването на културното наследство на Сирия”.