Американската компания "Локхийд Мартин" направи обществено достояние идеята си за ново поколение шпионски самолет от семейството U-2 – тактически разузнавателен самолет, наречен TR-X..

Тъй като американските ВВС планират да пенсионират през 2019 г. U-2 Dragon Lady на "Локхийд", компанията излиза с предложение за ново поколение такива машини, заяви пред репортери Скот Уинстед, един от шефовете в програмата U-2. От "Локхийд Мартин" все още работят върху способностите на TR-X, самолет с висок полетен таван за събиране на разузнавателни и наблюдателни мисии, който ще бъде използван в следващите десетилетия. TR-X ще изглежда доста по подобие на U-2, използвайки предимствата на двигателя на "Дженерал Илектрик" F118, и ще носи на борда си и с подобно техническо оборудване. Машината ще действа на около 22 км. над земната повърхност, допълни Уинстед, съобщи „Дифенс Нюз“.

От "Локхийд Мартин" работят по увеличаване мощността и охлаждането, за да могат да работят оптимално новите сензори, и върху модерна комуникационна система, която да бъде в състояние да се свързва с бойните самолети от четвърто и пето поколение. Самолетът ще бъде в съответствие със стандартите на американските ВВС за използвани в него технологии. За него в бъдеще може да бъдат разработени и разположени на борда му нападателни и отбранителни лазерни оръжия.

След като от "Локхийд Мартин" запознаха репортери с новото си творение, сега предстои машината да бъде представена и на ВВС, заяви ген. Робърт Отто . Засега ВВС не се ангажират нито с TR-X, нито с друга концепция за приемник на U-2, каза Отто. В момента въздушните сили на Щатите нямат ресурси едновременно да поддържат два шпионски самолета с висок полетен таван – U-2 и Global Hawk на "Нортроп Груман" – и, в същото време, да участват в разработването на нова концепция.

Следващото поколение на височинни разузнавателни самолети ще трябва да са невидими за радарите на противника, за да може да проникват незабелязано във въздушното пространство, а тази технология е доказала, че увеличава сериозно стойността на самолетите, допълни генералът.