Тежки метали, опасни химикали и вещества, влияещи на хормоналния ни баланс, може да попаднат в организма ни чрез пластмасовите бутилки и опаковки се казва в репортаж на bTV .Много хора си позволяват да ги използват многократно. Това обаче никак не е безвредно. Трудно забележими знаци върху тях показват какви рискове крият. Например пластмасата, на която има триъгълник с цифра 1, отделя тежки метали и вещества, които могат да повлияят върху хормоналния баланс на човек. Всъщност този знак използват почти всички производители на вода и напитки, които всекидневно пием. Друг рисков материал е номер 3 - от него се правят опаковките на много потребителски стоки, но съдържа поне два опасни химикала, влияещи отново върху хормоните. Най-опасен е обаче номер 7 – отделя бисфенол А - вещество, което унищожава ендокринната ви система.

Експертите са категорични, че всички пластмасови бутилки и опаковки са само за еднократно ползване. Шишета например съдържат невидими за окото пори, по които остават остатъци от всички, сипано повторно. 
"При употреба особено, когато ползваме директно шишето за пиене на вода, ние сами внасяме микробно замърсяване и с течение на времето това микробно замърсяване се разраства", обяснява Валентина Багдасарян от Национален център по обществено здраве.

Не сипвайте вино или ракия в тези бутилки. Не ползвайте отново и чашите за кафе и чай, кофичките от кисело мляко, тарелките, в които си взимаме храна за вкъщи или пластмасовите прибори.

Най-простият съвет на специалистите е, когато купуваме храна или напитка в дадена опаковка или бутилка, тя да не се използва за друго. Четете внимателно не само етикета, но и знаците по стоката.