На бригаден генерал Димитър Шивиков, който преди време бе обвинен за злоупотреба със служебно положение, са повдигнати още обвинения, съобщи прокуратурата.

Първоначално той получи обвинения за неправомерното ползване на труда на четирима негови подчинени за ремонт на собственото му жилище.

Сега прокуратурата обявява, че са събрани доказателства за още 9 подобни случая. За 10-те случая на злоупотреба със служебно положение на 14 септември е повдигнато обвинение на Димитър Шивиков в качеството му на командир на „61-ва Стрямска механизирана бригада“- Карлово.

Освен това в хода на разследването са били събрани и доказателства за извършено от ген. Шивиков длъжностно присвояване на вещи по време на мисия в Афганистан, заявяват още от прокуратурата. Материалите за присвояването на отделени в ново досъдебно производство.

Според обвинението става дума за присвояване на 104 одеяла с емблемата на ИСАФ, 87 броя зимни комплекти – яке с панталон, ръкавици, шал и шапка с емблемата на „ИСАФ“, 104 броя зимни якета, 135 броя спортни екипи с емблемата ИСАФ и надпис Афганистан, 20 броя топки и 18 бр. походни легла.

Събраните в хода на първоначалното разследване доказателства сочат за системна злоупотреба със служебно положение на началник към подчинени, се казва в съобщението от прокуратурата.

В него подробно са изброени случаи в периода май 2014 г. до юни тази година, за които се твърди, че Шивиков е давал незаконни заповеди на свои подчинени.

Така той е осигурявал техника и охрана за различни тържества в община Карлово, както и строително-ремонтни дейности в Ловен парк - гр. Карлово. 

Разследването срещу генерал Шивиков започна малко преди той да оглави командването на НАТО в България. Той получи голяма подкрепа от колегите си в армията. Повече за случая си припомнете във видеото: