Глоба от 500 лв. наложи Районният съд в Разград на шофьора, който преди по-малко от месеца удари два шамара на майка с детска количка за това, че му направила забележка, че не й направил път на пешеходна пътека. Това е максималната допустима санкция.

Съдебното решение не е влязло в сила, подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Разград, съобщи Дарик радио във вторник.

Инцидентът станал на 17 август на пешеходната пътека в Разград, когато 27-годишната Галина Стефанова и майка й тръгнали да пресичат с бебешка количка, в която било четиримесечното й дете. Автомобил "Форд” не им направил път, а спрял по средата на пешеходната пътека. По-младата жена направила забележка на шофьора - Уфук Нурула, от село Киченица, който излязъл от колата и й ударил два шамара.

В съда защитникът на Нурула Димо Борисов представи медицинско свидетелство, че шофьорът е пострадал от срещата си с двете жени. Пред съда той разказа, че майката с количката го драскала по ръцете, дърпала го за тениската, удряла по капака на колата му, счупила и предното стъкло. Защитата представи и фактура, според която две седмици след инцидента на колата на Нурула е сменено предното стъкло. И Стефанова, и майка й отрекоха да е имало удари към мъжа и към колата му. Съобщиха още, че самият той е отправил обидни думи към младата жена, при втория шамар очилата й паднали на земята, събралите се хора й ги подали.

Майката се обадила на тел. 112, но й отказали да изпратят полиция, посъветвали я сама да отиде да пусне жалба.

Обстановката, описана от двете жени, бе потвърдена от свидетелка - певицата в Капански ансамбъл Пенка Борисова. Нейните показания бяха оспорени от защитата, тъй като според адвоката трите жени се познавали преди инцидента и са се договорили относно свидетелските си показания. Оказа се, че майката на пострадалата млада жена познава свидетелката като певица в заведения.

Защитата опита да оспори и справка, предоставена от ОП "Ремонтстрой”, според която инцидентът е станал на пешеходна пътека. Според адвоката там няма и петънце от маркировка за пешеходна пътека. Съдът пък обяви, че процесът е по Указа за борба с дребното хулиганство, а не по Закона за движение по пътищата.

Вариантите за санкциониране на дребно хулиганство са: задържане в поделение на МВР до 15 дни и глоба до 500 лв. Съдът наложи санкцията.