Стотици мигранти са окупирали международната автогара в Истанбул.

Според турски медии около 2 хиляди души са в очакване да потеглят към западните граници на Турция с Гърция и България. Но полицията не разрешава на автобуси с мигранти да пътуват.

Хората - мъже, жени, деца, между които и пеленачета, са настлали постелки и са налягали върху земята. Районът около автогарата също е задръстен от бежанци.

Други групи мигранти са разпънали палатки край магистралата за Капъкуле недалеч от град Одрин.

Турските власти не им разрешават да стигнат до ГКПП за България и Гърция. Но въпреки това отказват да се върнат обратно, надявайки се, че ще им разрешат да преминат в Гърция или България и оттам в Европа.

Големи групи бежанци от Сирия и Ирак тръгнаха пеш от Истанбул за Одрин, след като турската полиция спря пътническите автобуси за одринския регион в опит да спре няколстотин мигранти, които искат да се доберат до България или Гърция през сухопътните граници, понеже пътят през морето крие повече опасности.

Близо 800 души, жени, мъже, деца вървяха пеш по магистралата.

Пред турникетата за град Одрин властите ги спряха и не им позволиха да стигнат до границата. Тогава те разпънаха палатките.

От валийството и общината осигурили вода и храна на бежанците. При разпределянето на храната обаче избухнали кавги.

Валията на Одрин Дурсун Али Шахин заяви, че предишната нощ склонили около 4500 бежанци да се върнат обратно. Около 1000 бежанци се намирали в Одрин.

Междувременно стотици мигранти прекараха нощта на основната магистрала между Сърбия и Унгария

Новият пропускателен режим, наложен от Будапеща, предизвика образуването на голям временен лагер пред един от граничните пунктове. Ситуацията събуди притеснения за бежанска вълна в съседни страни.

Сръбските медии вече съобщават за пренасочени автобуси.

Вероятно мигрантите ще се насочат към Хърватия и Словения, откъдето пак ще се озоват в Австрия.

ООН осъди новата политика на Унгария. Според организацията Сърбия няма капацитет да се справи с огромния брой бежанци, които ще се съберат на едно място.