Идеята на Турция за създаване на „безопасна зона“ по границата със Сирия бе определена от сирийския президент Башар Асад като „неприемлива“.

Първият дипломат на Анкара Феридун Синирлиоглу заяви, че Турция и САЩ са съгласували създаването на „безопасна зона“ в Северна Сирия. В случай на проникване на бойци на джихадистката групировка „Ислямска държава“, или на Кюрдската работническа партия (ПКК) в зоната, силите на САЩ и Турция ще нанесат удари по техни позиции. От държавния департамент на САЩ уточниха, че в съответните споразумения ще се отдели повече внимание на използването на турската военна инфраструктура. 

„Ако приемем, че на границата с Турция няма да има терористи, това означава, че те ще се установят в други райони. Подобна реторика е неприемлива за нас. Тероризмът трябва да бъде унищожен навсякъде. Повече от три десетилетия ние призоваваме към създаване на международен съюз за борба с тероризма“, заяви Башар Асад в интервю за руски медии.

Сирия е готова да си сътрудничи с която и да било страна в борбата с „Ислямска държава“, включително със Саудитска Арабия, Турция и САЩ, ако те променят своята политика и реално противодействат на тероризма, посочва Асад. „Такива страни като Турция, Катар, Саудитска Арабия, а също Франция, САЩ и други западни държави, които покровителстват терористи, не могат сами да водят борба с тероризма. Не бива едновременно да си против терористите и заедно с тях“, казва сирийският президент.

Според Асад, поддръжката на западни страни за терористичните групировки „Джебхат ан Нусра“ и „Ислямска държава“ е „доказан факт“. Турция, която е в тесни връзки със Запада, ги подкрепя с оръжие, пари и доброволци. „Турският президент Реджеп Ердоган и премиерът Ахмет Давутоглу и крачка не могат да направят, без да я съгласуват, преди всичко със САЩ, както и с други западни страни“, посочва Асад.