Американските служби са задържали 15-годишно момче близо до Филаделфия, което планирало нападение над папа Франциск. То имало връзка със заговор, организиран от „Ислямска държава” за покушение над главата на римокатолическата църква по време на посещението му в САЩ следващата седмица, съобщава „Ню Йорк поуст”.Тийнейджърът търсил в социалните мрежи инструкции как да си направи бомба. Така бил надушен от службите, които го арестували миналия месец, се казва в бюлетин на разследващите органи, цитиран от Ей Би Си.

„Малолетният е бил вдъхновен от ИД и търсил начин да извърши вътрешна атака, която включва няколко нападатели, огнестрелно оръжие и множество експлозии, насочени към чуждестранен сановник на събитие от най-високо ниво”, съобщава Департаментът по вътрешна сигурност на ФБР.

„Малолетното лице се е сдобило с инструкции за експлозиви и след това ги е разпространил в социалните медии”, допълват от тям.

Момчето не се счита за непосредствена заплаха и службите считат плана му за „намерение”. Предполага се, че заподозреният може да има умствено разстройство.

Той ще бъде обвинен в опит за материално подпомагане на терористи и терористична дейност.

Посещението на папата започва на 22 септември от Вашингтон, след което ще продължи в Ню Йорк. Във Филаделфия Франциск ще пристигне на 26 септември.

ФБР увери, че работи в тясно сътрудничество с всички служби, за да бъде осигурена безопасността на Негово светейшество.