- Г-н Стоилов, бяхте първият официално обявен кандидат за кмет на Русе. Сега, когато повечето играчи са ясни, кои от тях считате за свои сериозни опоненти и трудна ли ще бъде изборната победа? 
- Да, те са познати лица и имат отношение към управлението на града, тъй като по една или друга причина са били в управлението - или като общински съветници, или като председатели на общински съвети, или като кметове. На местните избори гражданите дават оценка за управлението на действащия кмет, след което преценяват на кого да гласуват доверие за следващите 4 години. Без значение колко са кандидатите и кои са те, решението е на гражданите. Те са тези, които определят и дават оценките на политиците, така че в случая не считам, че е толкова важно кои са кандидатите, а какво са свършили и най-вече каква оценка ще получат от русенци. Искрено се надявам Русе да покаже, че е един възроден и променен град, който се е събудил, и на 25 октомври всички да излязат пред урните и ясно и категорично да дадат оценката си както за управлението на моя екип, така и за тези, които имат някакви амбиции. 
- А каква е вашата оценка за свършената работа през изтеклия мандат? 
- Разбира се, важно е всеки ръководител да може да си дава самооценка. За да е обективна обаче, трябва да съответства на оценката на хората. Затова за мен е важно това, което правя всеки ден - да се срещам със стотици граждани. Важно е какво виждам в очите им - те са усмихнати и позитивно настроени, за разлика отпреди четири години, а това говори, че сме работили в правилната посока. 
Винаги гоня максимума и рядко мога да кажа, че съм доволен от постигнатото, защото винаги има какво още да се желае. Целите, които съм си поставил за мен и екипа, са много високи. Доволен съм, че като застана отново пред русенци да отчитам какво съм правил и да им искам доверието за следващия мандат, ще бъда с чиста съвест, защото каквото съм обещал преди 4 години, аз и екипът сме го изпълнили. Обещахме възраждане на Русе и градът наистина е възроден, променен и това, че всички го оценяват, включително и колеги от големите градове, правителството, също е много важна оценка. Не мога да кажа, че съм го постигнал сам с екипа и администрацията, винаги съм заявявал, че гражданите са част от моя екип и винаги съм се съобразявал с тяхната оценка. Затова, ако ние сме успели да променим града, то е, защото сме се обединили около една голяма цел и сме имали пълната подкрепа на гражданите, за което им благодаря.
- На каква предизборна кампания ще станем свидетели и как ще отговорите на компроматната война, ако опонентите ви използват подобни похвати?
- Какви повече компромати да използват - четири години само с това се занимаваха. Не мисля, че някой може да бъде излъган втори път, особено пък русенецът. Ние, русенците, сме много особени хора - интелигентни, възпитани, с европейско образование и визия и няма как да ни лъжат два пъти. Този, който е залагал на компромати и на черен ПР, не е стигал далеч. Що се отнася до нашата кампания, тя винаги е била позитивна и градивна. Ние показваме какво сме направили, а и то е видимо. Оттам нататък нека гражданите преценяват. Винаги сме били от страната на Добрите и винаги съм казвал, че добрите винаги говорят истината, добрите винаги работят с положителен ПР, те винаги са оптимисти и винаги вярват във високите цели, които си поставят. И затова винаги печелят.
А кампанията за мен ще бъде много по-лесна този път, защото няма какво да обещавам, без да има гаранция, че ще стане. Това, което сме направили, се вижда. Над 100 неща, които са знакови и променени в Русе. Това е постигнато за малко повече от 2 години и половина. Някои от опонентите ми дори не разбраха какво искам да кажа с това. Първата година, когато започнахме да управляваме, имахме дупка от близо 4 млн.лв. и един изключително нисък бюджет от 70 млн. лв., което е обидно за град като Русе. За сравнение, в момента бюджетът ни без еврофондовете е около 120 млн. лв. Така че първата година се чудехме как финансово да закърпим ситуацията, за да може да ни заверят финансовия отчет. Той беше заверен със забележки и с вяра в това, че екипът наистина ще промени нещата. Показателен е фактът, че втората, третата и тази година от мандата е заверен без каквито и да е забележки. Всички проверки на Сметната палата през тези години даваха една единствена оценка - че общината е  стабилна и се управлява при стриктно спазване на системата за финансово управление и контрол. Но не само това беше трудното, като стартирахме - администрацията беше неработеща. Повече от година я структурирахме. Затова казвам, че две години ние просто настройвахме машината и я подготвяхме за работа. Уволних целия екип, който работеше по европейски проекти, защото те губеха проекти и това, което бяха създали, тотално трябваше да бъде преработено, защото не отговаряше на никакви стандарти. Две години се готвихме как да кандидатстваме по проектите и да хванем последния влак - така беше с бул. „Тутракан“ и редица други проекти, които в последния момент благодарение на вярата, която  правителството има в нас, успяхме да спечелим.
Ако русенци ни гласуват доверие, вторият мандат няма да е така, защото само досега имаме гарантирани 100 млн. лева, инвестиции в Русе, около 70 млн. със съфинансирането по оперативна програма „Региони в растеж“ и около 40 млн. по програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния и България, където тепърва предстои да се отварят и други оси, по които ще кандидатстваме. Изключително важно е, че ние ще продължим с летящ старт. Разбира се, ако получим съответната оценка от гражданите на Русе. 
- Ако я получите, кои ще бъдат приоритетните проекти за града?
- Заявили сме, че за нас е изключително важно да запазим ускореното темпо на развитие на града ни. В момента от всички големи български градове, Русе се развива с най-високи темпове и това се признава на всички нива на администрацията. 
През следващите месеци и години ще работим за балансираното развитие на центъра, кварталите и малките населени места на територията на Общината. Ще облагородяваме междублокови пространства, ще продължим изграждането на детски и спортни площадки и игрища в кварталите. 
Ще предприемем мащабна програма за цялостно преасфалтиране на главната и второстепенната улична мрежа в града и малките населени места, като ще модернизираме и уличното осветление. 
Наш приоритет също така ще бъде благоустрояването на кея и превръщането му в любимо място за разходка, почивка, забавление и спорт. 
Ще продължим модернизирането на спортната инфраструктура и ще изградим закрит басейн с олимпийски размери. 
Ще продължим обновяването на музейния комплекс в града, като довършим комплекс „Доходно здание“, изграждайки Музей на река Дунав.
Наред с инфраструктурните проекти, ще работим и за привличане на стратегически инвеститори в екологично чисти и високотехнологични сектори. Важно предимство за града ни в този смисъл ще бъде възстановяването на дейността на Летище Русе, което също е един от приоритетите за мен и екипа.
 - Кой е основният Ви коз пред опонентите?
- Едно от големите ни предимства е, че сме абсолютно наясно с всички проблеми, с това, което трябва да се прави и как да го финансираме. Както казах, в момента нашият екип е една добре работеща машина, която с леки настройки може да ускорява темпото и да се движи с още по-голяма скорост. Другите ще трябва да палят тази машина, да я зареждат, да се опитват да я структурират. Ние просто си вървим по програмата, а и имаме подкрепата на гражданите. 
- С какво от изтеклия мандат се гордеете най-много?
- Гордея се с това, че аз и моят екип сбъдваме мечтите на русенци. Мечти, някои от които над 40-годишни. Успяхме да намерим вариант да довършим и открием Спортната зала, успяхме да дадем на русенци крайградските зони за отдих, бул. „Тутракан“. Категорично ще успеем и с връзката, която правим в района на залата и на „Кауфланд“, както и с уникалното Кръгово с подлеза, който довършваме до края на годината. Сбъдва се мечтата на русенци да живеят в един модерен европейски град. Излишно е да говоря за това, което получава най-големите суперлативи, а именно централната градска част - площад „Батенберг“, новооткритите музеи, района на Пети полк. Много са видимите неща и за разлика от моите конкуренти, които трябва да формулират обещания, и то за втори или трети път, аз съм в привилегирована позиция, защото съм поел преди 4 години един ангажимент и съм го изпълнил. Аз съм русенец, роден съм тук, винаги съм живял с мечтата да мога да помагам за развитието на нашия прекрасен град и сега съм щастлив, че съм обединил усилията на моя екип, на гражданите и вървим към едно ускорено проспериращо развитие на Русе. Кой е предполагал преди 4 години, че ние ще бъдем Европейски град на спорта през 2016 г., но ето хората оценяват усилията, които ние полагаме. Критики винаги ще има, но важното е да има воля за промяна, да има ясна визия и стратегия, както и да има подкрепа от правителството и всички институции.
- Въпреки всички видими резултати, има ли цел, която си бяхте поставили и за която не Ви стигна времето?
- За две години и половина не можеш да компенсираш това, което 40 години не е правено. Много пъти съм си задавал въпроса какво изобщо е правено преди. Инфраструктурата в малките квартали, тротоарите, улиците - това е големият проблем на Русе. На повечето места има улици, които повече от 20-30 години не са виждали асфалт, и когато започнем да правим ремонт някъде, гражданите ни засипват с молби. Прави са и ги разбирам. Най-важното е, че ние сме напълно наясно с проблемите в града и за разлика от някои хора, които едва ли не обещават да докарат от Космоса пари, на нас ни е абсолютно ясно откъде и как може да финансираме тези ремонти. Наред с проектите по европейските фондове за следващите четири години, залагаме като приоритет да инвестираме в кварталите и най-вече в инфраструктурата на междублоковите пространства, улиците и тротоарите.
- Какво най-много искате да се случи в Русе?
- Искам Русе да е сред водещите градове в България, искам Русе да е лидер, а русенци да са хора със самочувствие. Искам да сме винаги и навсякъде номер едно. Това е свободният дух на русенеца - той иска да е лидер, той може да е лидер, той доказва, че е лидер. Просто трябва да се обединим в тази цел и да вървим към нея. На русенци им се полага да си върнат славата и позицията на водещ европейски град. Смятам, че с темпото, с което се развиваме, съвсем реално е да постигнем тази цел през следващите години. 
- Планирате ли вече как ще стартирате кампанията си?
- Аз съм в кампания още от момента, в който се заклех като кмет на Русе. Ако някой действащ кмет си мисли, че ще убеди съгражданите си да го подкрепят за нов мандат един месец, преди да изтече старият, няма да му се получи. На изборите получаваш оценка за това, което си правил. Затова не съм спирал да контактувам с гражданите, затова лично ходя на всеки строителен обект. Този последен един месец просто ще е финалът на тази 4-годишна предизборна кампания на кмета Пламен Стоилов. Ако русенци преценят, че съм се справил, нека да излязат на първия тур, да ме подкрепят и ясно и категорично да кажат - да, продължаваме по същия начин с още по-високо темпо, заедно. В този месец, през който аз ще направя срещи с хиляди хора, искам да чуя тяхното мнение за извървения път, да им представя нашата програма, която за разлика от предишната ще бъде още по-конкретна и ясна. Една програма, чието изпълнение само ще затвърди  и в още по-голяма степен ще превърне Русе в един от водещите градове на България.