За учебната 2015/2016 година общо 1413 лишени от свобода от всички затвори и затворнически общежития в страната са включени в учебната дейност, като 245 от тях ще са в първи клас.

„Държавата иска да успеете. Държавата иска да излезете оттук, да създадете семейства и да бъдете гордост за своите деца. Министерството на правосъдието ще продължава да работи, за да ви помага да се справите”, каза днес министърът на правосъдието Христо Иванов, който приветства непълнолетните лишени от свобода в Поправителния дом (ПД) Бойчиновци. Днес в класните стаи на тамошното училище влязоха всички 43-ма обитатели на дома на възраст от 14 до 18 години. Сред тях има един първокласник, а най-много – 10 лишени от свобода, са записани в 9-ти клас.

Христо Иванов припомни, че България е поставена под засилено наблюдение и търпи редица критики заради условията за живот на лишените от свобода. Министърът изрази голямо удовлетворение от явно подобрените условия в редица насоки, за които главната заслуга е на настоящото ръководство на дома в Бойчиновци. Ремонтирани са помещенията, в които живеят децата и макар обстановката да остава скромна, всяка от спалните има собствен санитарен възел и нова дограма. Приоритет е предстоящият ремонт на третия етаж на корпуса, в който ще бъде преместено училището за лишените от свобода, като реорганизацията се налага и с оглед оптимизиране на надзорно-охранителната дейност и спестяване на разходи за отопление, съобщиха от правосъдното министерство.

Засилва се обучението в професионална насока, която да позволява реализация след изтърпяване на наказанието. 15 от младежите в Бойчиновци получиха и дипломи за бояджии, а други 12 са завършили успешно курс за готвачи през лятната ваканция. Очаква се да бъде организиран и курс по дърводелство. От тази година децата се занимават и със земеделие. В границите на комплекса е създадено опитно поле, на което непълнолетните лишени от свобода отглеждат домати, картофи, лук и царевица.

Заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов, който откри учебната година в затвора във Варна пожела на 64-мата ученици там да завършат успешно. „Възползвайте се от възможността, която ви дава училището, за да имате по-добър живот“, призова Янкулов.