Ефективно от 2011 до края на май 2013 година секретните сътрудници на МВР са намалели с една трета, с толкова са намалели и делата. Това каза вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев пред бТВ.

"В момента заварихме модел, не знам чия глава го е родила - оперативните работници да не работят със секретните сътрудници", поясни министърът. Концепция, подписана от висшето професионално ръководство, която за щастие не се е реализирала, предвиждала да спрат да работят по оперативни дела, а само при досъдебно производство. "Добре, че не са успели това да направят. Не може да имаш ефективно противодействие на престъпността без секретни сътрудници. При това състояние на системата не е ли безочие да се иска вот на недоверие точно по тази тема. Да сте чули програма или мерки на предишните управляващи за преодоляване на битовата престъпност. Може ли да искат вот на недоверие на правителството за това, което е станало по тяхно време", възмути се министърът.

Никой не можеше да бъде задържан без знанието на зам.-председателя на управляващата партия, каза Йовчев по повод показните акции по времето на Цветан Цветанов.

За реформите в сектор сигурност Йовчев подчерта, че ДАНС е започнала да дава резултати. Още от началото се правят опити за закриване на ДАНС и прехвърлянето му в МВР, напомни министърът. Има внушения, че с концентрирането на повече правомощия в ДАНС имало опасност за демокрацията. В момента реформата в сектора сигурност е именно деконцентрацията на власт, която беше в министъра на вътрешните работи. Нека да видим какво беше състоянието и какво е сега, каза Йовчев. Имаше пълен контрол върху подслушването и върху репресивните функции, напомни той. Няма нито едно подслушване проследяване или използване на СРС не е можело да се осъществи без знанието на зам.-председателя на ГЕРБ. Никой не можеше да бъде задържан без знанието на заместника на управляващата политическа партия, заяви Йовчев. От самото начало се правят опити за закриване на ДАНС и прехвърляне в МВР.

Сега министърът на вътрешните работи в момента не знае кой се подслушва, увери Йовчев. С новия закон на МВР министърът няма да има възможност да влияе върху следствието. По повод твърденията, че Цветанов бил подслушван, Йовчев каза "всеки може да бъде подслушван законно", но подчерта, че той самият не знае кой е подслушван.

"Ние бежанци не можем да връщаме, нямаме право – това са международните закони. Нелегални имигранти – може.Определено има неща, които можем да свършим по-добре. Не съм доволен от сегашното състояние, каза Йовчев. Именно ниският капацитет, който имаше Държавна агенция за бежанците доведе до това, че са влизали такива хора и са били пуснати да се разхождат свободно из София. Няма как да бъдат върнати преди агенцията за бежанците да се произнесе, каза министърът.

Темповете са добри и ще постигнем това, което искаме. Не може просто така да се връщат имигрантите. Има лица които са без документи не е установено откъде са.

България има проблем с бежанците, но България овладя кризата. Защо изпаднахме в тази ситуация – защото когато от години не е обръщано внимание, когато не са оборудвани местата, където да се установяват, тогава не може да се очаква изведнъж проблемът да бъде решен.