Най-невралгичната зона на бежанската криза в Европа през последните 24 часа беше Унгария, която затвори вчера границата си по-рано от предвиденото, а днес вече арестува 60 бежанци нарушители.

Властите в Унгария въведоха новите правила за влизане на територията на страната и към 16.30 часа местно време границата със Сърбия на практика бе затворена за нарушителите.

Правителството реши да не чака полунощ, когато трябваше да влязат в сила новите правила за затягане на граничния контрол и малко след 16:30 часа вчера полицията блокира границата за всички желаещи да влязат незаконно. Тя ги насочваше към действащ пропусквателен пункт, а по граница започнаха да се струпват все повече военни и бронетранспортьори.

Вчера след обяд Унгария затвори и жп-линията на граничния пункт Хоргош-Сегедин, която се използваше от мигрантите за влизане в страната. Там бе поставена бодлива тел.

През вчерашния ден от полунощ до обяд в Унгария влязоха от Сърбия рекордните над 6000 мигранти. През целия ден днес хиляди напираха да влязат на унгарска земя.

Планирано е 4 300 военни да охраняват границата от бежанци. Освен това изгражда се бариера по железопътната линия Белград-Будапеща, която ще се вдига за преминаващи влакове. По рано по същата линия вървяха мигранти от Сърбия.

Малко преди това голяма група мигранти бе допусната на територията на Унгария. Унгарската полиция проверява самоличността на мигрантите и взема пръстови отпечатъци.

Отделно тя предупреди мигрантите да не се опитват да преминават нелегално границата, защото на всеки 35 метра има полицай.

Около 1.00 часа тази нощ унгарските власти затвориха и граничния пункт "Хоргош 2" на сръбската граница. Броят на мигрантите, които искат да преминат от Сърбия в Унгария в същото време започна да се увеличава.

Решението на бежанската криза е извън Унгария, решението трябва да бъде цялостно за Европа. Но засега сме много далече от такова нещо. Това заяви пред Агенция БГНЕС Золтан Ковач, говорител на унгарския премиер Виктор Орбан.

“Очевидно, първата крачка, която трябва да се предприеме, е възстановяване на ефективния граничен контрол на Европейския съюз. Едва след това можем да говорим за всякакъв вид други мерки. Такава е и позицията на Европейската комисия – не може да бъде направено нищо, преди да възстановим контрола по границите“, каза говорителят на Орбан.

Що се отнася до това, че проблемът започва в Гърция, Ковач отговори:“Убедени сме, че Гърция сама не е способна да се справи със задълженията си, които има според Шенген, а ЕС трябва да помогне. Ако не могат да ги изпълнят... ЕС трябва да помогне.“

Във връзка с огромната миграционна вълна и предложенията за приемане на всички мигранти в Европа, говорителят на Орбан е категоричен: „Ще бъде катастрофа, ако позволим на всички мигранти да влязат в Европа. Всички внушения, че това трябва да стане, не са коректни. А и не можем да говорим само за бежанци. Ние дори не знаем кои са тези хора. В момента е направо невъзможно установяването кой е бежанец, и кой – икономически имигрант. Така че Европа трябва да възстанови стабилността, за да реши проблема“.

Вече днес унгарската полиция арестува 16 имигранти, които нелегално са преминали границата с Унгария. Те са първите лица, срещу които ще бъдат приложени новите закони за нарушаване на държавната граница.

Унгарската държавна телевизия М1 съобщи, че групата е прерязала телената ограда недалеч от граничния пункт Рьоске-Хоргош, след което преминали на унгарска територия. Според новия закон нарушителите на границата могат да получат до три години затвор.

Впоследствие борят на арестувани нарасна общо до 60 души. 45 души са хванати на границата, останалите 15 във вътрешността на страната. Полицията започна наказателни процедури срещу тях.

От днес мигрантите, които искат да влязат в Унгария от Сърбия могат да преминат само през граничния пункт Хоргош-Келебия. Там те задължително минават през приемния център, където се извършва тяхната регистрация, включително и вземане на пръстови отпечатъци.

Междувременно сирийски бежанци, опитващи се да влязат в Унгария от Сърбия са блокирали пътя между гранично-пропускателните пунктове Хоргош и Рьоске.

Няколкостотин души седят на пътното платно. Хората демонстративно са сложили пред себе си вода и храна, дадена им от унгарските власти, отказвайки да приемат тяхната помощ. Сред бежанците има много семейства с деца.

По-рано унгарският премиер Орбан обясни, че ако човек не е подал молба за статут на бежанец в Сърбия, то на него ще му бъде отказано убежище в Унгария, тъй като Сърбия е „безопасна страна”. 

Отделно унгарските власти въвеждат извънредно положение в два южни района заради големия брой имигранти.

Според унгарската полицията от началото на годината в страната са влезли 200 000 нелегални имигранти.

Правоприлагащите органи са посочили, че по-голямата част от нелегалните имигранти са влезли в страната през сръбско-унгарската граница. По-голямата част от тях не остават в Унгария, а продължават пътя си към Западна Европа.

Последва и сръбска реакция. Мигрантите, които не успеят да преминат унгарската граница или пък се намират в ничия земя, може да се върнат в Сърбия и да бъдат настанени в приемните центрове. Но тези, които преминат на територията на Унгария, няма да бъдат приемани обратно в Сърбия.

Това каза сръбският министър на труда и социалната политика Александар Вулин . "Ние никого няма да държим на сила на наша територия, но в същото време няма да позволим, нито една държава на сила и без спазване на законите процедурите за реадмисия да ни връща когото и да е на наша земя", каза още Вулин.

На въпроса какво ще става в този случай с мигрантите той отговори: "Това вече не е наша отговорност. Те вече се намират на унгарска територия и очакваме унгарската държава да се отнася с тях както трябва".

Германия и Австрия са поискали да се проведе среща на върха на лидерите от ЕС заради проблема с бежанците, това е станало в телефонни разговори с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, съобщи германският канцлер Ангела Меркел.

„Това е проблем за целия Европейски съюз и затова ние настояхме за специална среща на върха на ЕС, която да се проведе следващата седмица“, каза тя по време на пресконференция със своя австрийски колега Вернер Файман. „Доналд Туск ще разгледа (предложението)“, каза премиерът на Словакия Роберт Фицо.

Германският канцлер също така заяви, че употребата на заплахи няма да накара държавите от ЕС да дойдат на едно мнение за разпределението на имигранти в рамките на съюза.

„Заплахите не са правилният начин за обединение“, каза тя.

По-рано във вторник вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер заяви, че блокът трябва да обмисли намаляване на европейските фондове за държавите членки, които отказват да приемат своя дял от бежанците.