Правителството на Унгария ще започне изграждането на ограда по границата с Румъния, ако имигранти решат да променят обичайния маршрут към Западна Европа през границата със Сърбия. Това заяви министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто пред „Ройтерс”.

„Решихме да започнем подготовка на строителството на заграждение по границата с Румъния, където завършва общата граница със Сърбия в случай, че бежанците използват румънския маршрут”, каза Сиярто.

“Мярката е необходима, тъй като трафикантите на хора могат да променят своите маршрути заради вече съществуващата ограда на унгарско-сръбската граница, а оттам част от имиграционния натиск може да се пренасочи към Румъния“, каза още той.

По-рано унгарските власти решиха да изградят ограда по границата със Сърбия с дължина от 175 км. Тя трябва да бъде напълно готова до края на октомври или началото на ноември, съобщиха от правителството.

В същото време днес страната обяви извънредно положение в два южни района.

В Унгария в полунощ влязоха в сила нови мерки, затягащи законодателството в областта на миграцията и граничната защита. Те включват участието на армията в защитата на държавните граници и затвор за нелегално преминаване на загражденията.

Отговорът на Будапеща спрямо наплива на имигранти беше силно разкритикуван от агенцията за бежанците на ООН, според която криминализирането на незаконното пресичане на граница може да е нарушение на Конвенцията за бежанците от 1951 г.