Президентът Росен Плевнелиев номинира двама кандидати за конституционни съдии от президентската квота. Това са Мариана Карагьозова-Финкова и Филип Димитров. БГНЕС първа съобщи, че Филип Димитров е сред фаворитете на държавния глава за този пост. Днес от прессекретариата на президента потвърдиха тази информацията.

Мариана Карагьозова-Финкова е професор по Конституционно право а Филип Димитров е министър-председател (1991-1992 г.) .

Според запознати пречка пред назначаването на Филип Димитров за конституционен съдия може да се окаже липсата на 15-годишен юридически стаж. Според чл. 147, ал. 3 от Конституцията за съдия "се избират юристи с високи професионални и нравствени качества, най-малко с петнадесетгодишен юридически стаж". В края на комунистическия режим Филип Димитров е работил като адвокат, показва биографичната му справка, но по-късно прекратява своята дейност, защото се занимава активно с политика. Справка в регистъра на Софийската адвокатска колегия показва, че от 15 февруари 2002 г. Филип Димитров е вписан като практикуващ адвокат, което обаче не е достатъчно за покриване на нужния минимален юридически стаж. Само евентуалното сумиране на юридическия стаж отпреди 1989-та година и след 2002 г. би позволи Димитров да бъде назначен от президента Росен Плевнелиев за конституционен съдия.

От „Дондуков” 2 определят „номинираните за представители на президента в Конституционния съд притежават дългогодишен юридически опит, доказани експерти в областта си, с признат авторитет в България и в чужбина”.

Мариана Карагьозова-Финкова е професор по Конституционно право (2009 г.), ръководител на Катедра Конституционно право при Юридическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ (2003-2013 г.). Координатор по програма ЕРАЗЪМ при ЮФ на СУ от 1999 г. Притежава редица специализации в областта на защитата на човешките права, прилагането на европейските стандарти в публичната администрация, на европейското и американското право в Белгия, Холандия, Великобритания, САЩ, Швейцария, Чехия, Унгария.

Провежда лекционни курсове по Конституционно право, Конституционно правосъдие, Право на Европейския съюз и Европейски конституционализъм в редица специалности на Софийския университет и Нов български университет.

Автор на много книги, студии и статии по въпросите на конституционното и сравнителното конституционно право. Член е на Правния съвет при президента.

Филип Димитров е министър-председател (1991-1992 г.) на България и народен представител в 36-ото, 37-ото и 40-ото Народно събрание. Заместник-председател е на Обединения парламентарен комитет ЕС-България (1993-1997 г. и 2005-2008 г.). От 2007 г. е член на Европейския парламент, заместник-председател на Конституционната комисия на ЕП.

Възпитаник е на Юридическия факултет на СУ, специализира в „Удроу Уилсън център“ във Вашингтон, САЩ (2003 г.), доктор по политология от НБУ. Преподавател е в „Кристофър Нюпорт юнивърсити“, Вирджиния, САЩ (2008-2009 г.), в Американския университет в Благоевград (2002-2008 г., 2010 г.), гост-преподавател в Университета на Торонто, Канада (2007 г.).

Притежава над 20-годишен юридически стаж като адвокат, член е на Софийската адвокатска колегия.

Филип Димитров е кариерен дипломат, посланик на България в ООН (1997-1998 г.), посланик на България в САЩ (1998-2002 г.) и специален пратеник на Председателя на ОССЕ за Армения и Азербайджан (2004 г.). От 2010 г. до 2014 г. е ръководител на Делегацията на ЕС в Тбилиси, Грузия.

Държавният глава ще назначи своите представители в Конституционния съд на до края на септември 2015 година.