1000 лв. глоба наложи районният съд в Търново на здравно неосигурена пациентка, която ругала и обиждала лекари в Спешното, защото отказали да приемат сестра й в болницата.

Случката се разиграла на 19 ноември м.г. в спешното отделение на областната болница в Търново. Безработната циганка лежала в детско отделение където лекували дъщеря й. Около 20.30 ч. в лечебницата пристигнала нейната сестра с оплаквания от болки в стомаха.

Жената обяснила, че посетила спешния кабинет в Горна Оряховица заради болки в корема. Тя била прегледана, предписано и е лечение като и било обяснено, че няма нищо тревожно. Лекарката в спешното и препоръчала при продължаващи оплаквания да се върне в Горна Оряховица, защото състоянието й не изисква болнично лечение. Пациентката обаче продължила да упорства и директно заявила, че сестра й и нейното дете са в детското отделение и иска да бъде настанена в Търново, за да си правят компания.

В този момент в кабинета се появила С.А., която изпаднала в ярост като разбрала, че медиците отказват да приемат сестра й. Тя крещяла в коридора и обиждала докторите, които се принудили да се обадят на телефон 112 за помощ. На място бил изпратен полицейски екип, който усмирил агресивната циганка. Срещу нея било образувано досъдебно производство за хулиганство. Тъй като не била осъждана, прокуратурата предложила само административно наказание. Така тя отнесла суровата санкция.

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Окръжния съд.