До днес нямаме писмени документи, които категорично да кажат, че по проекта „Южен поток” не се работи и той е приключен. Тръбите си стоят във Варна и Бургас, компанията продължава да си движи разрешителните.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на конференцията "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа"

Борисов посочи, че страната ни е буфер между санкциите от ЕС заради нарушаването на Третия либерализационен пакет от една страна и санкции от Русия заради неизпълнението на договорите, от друга страна.

Премиерът заяви и че за развитието на газопреносната мрежа са важни интерконекторните връзки с Румъния, Сърбия и Гърция. За конектора с Румъния той посочи, че се налага всичко да се прави наново, защото конекторът е бил направен некачествено. За конектора със Сърбия заяви, че очаква да се изгради и да се свърже с Хърватия където също се обмисля строежа на терминал за втечнен газ.

От друга страна Борисов посочи, че за диверсификацията на газа страната ни разчита и за нея са важни също коридорите за газ от Азербайджан, Туркменистан, Иран като той очаква и се надява и "Набуко" да мине през страната ни.

С нашата газопреносна мрежа имаме готовност и можем да инвестираме средства в нови тръби и не се очаква да имаме проблеми с третия либерализационен пакет.

Борисов посочи и проблемите в бранша като спомена дълговете на НЕК, които са вече над 3.7 млрд. лв. и са обвързани с междуфирмена задлъжнялост. Борисов заяви също, че е важен фактът, че три от седем приоритетни проекта на ЕК са свързани с България.