Всички автомати с пакетирани храни, които срещу левче пускат чипсове и вафли, ще бъдат премахнати от училищата, закани се здравният министър Петър Москов.Двамата с колегата му от спортното ведомство Красен Кралев участваха в дискусия "Здрави в училище" и се ангажираха с общи усилия да убедят младежите, че да се живее здравословно е модерно.

Кампанията под надслов "За здраво поколение" е инициирана от правителството, ще бъде дългосрочна и започва с проверки на районните здравни инспекции в училищните столове. Ще се проверява не само хигиената, но и вида на храната, която се готви и сервира на децата. В помощ на родителите пък още следващата седмица ще бъде създадена специална фейсбук страница, носеща името на кампанията.
"Разговорът с учениците по темата трябва да се модернизира, а не лелки с монотонен глас да им обясняват как трябва да се хранят и спортуват", убеден е министър Петър Москов.

Според колегата му Красен Кралев в училище трябва да се наблегне на спорта, защото само така може да се създаде здрава нация. Той цитира проучване, според което 80% от вече зрялото население между 16 и 60 годишна възраст у нас изобщо не се движи активно и на практика дава лош пример на младите.

"Така отглеждаме болно и обездвижено население. Освен това губим битката с компютрите и електронните игри, заради които 8% от децата страдат от затлъстяване. Ето защо трябва да обединим усилията си с родителите", заяви министър Кралев.

В момента спортното ведомство разчита на Народното събрание да одобри т. нар. поправка "трети час по физическо". Такъв час съществува и в момента, но само формално, и на практика спортът в училище е сведен до минимум. Идеята на държавата е да изпълни заниманията със съдържание, за да провокира интереса на децата. За целта ведомството предвижда в третия час по физическо след 5 клас да влизат професионални треньори. По този начин децата не само ще се запознаят с различни спортове, но ще разберат и плюсовете на истинското физическо възпитание.

Другият проблем, върху който ще работи спортното министерство, е липсата на физкултурни салони в по-малките население места. По думите на министър Кралев в момента се прави инвентаризация на спортните съоръжения на територията на училищата, а данните никак не са розови. От 2430 школа 300 изобщо нямат спортна база, а 433 разполагат само с пригодени помещения за спорт.