България трябва да получи близо 6,4 млн. евро помощ от бюджета на Европейския съюз за преодоляване на щетите от тежките наводнения през януари и февруари тази година, определи в гласуване бюджетната комисия на Европейския парламент на 14 септември, съобщи Нова тв.

Парите са част от пакет от 16,3 млн. евро за възстановяване на инфраструктурата в България и Гърция вследствие на природни бедствия в началото на годината и ще дойдат от Фонд „Солидарност“ на ЕС. Парламентът ще се произнесе окончателно на пленарно заседание през октомври, съобщиха от Европейския парламент.

Фонд „Солидарност“ ще покрие част от разходите, които България е направила, след като силен дъжд и предизвикани от него наводнения и свлачища причиниха сериозни щети на диги, комуникационни мрежи и пътища, както и на частни домове и обществени сгради. Особено засегнат бе югоизточният регион на страната. По искане на двете страни Европейската комисия вече е отпуснала 10% от предвидените средства за спешни възстановителни работи.