Внезапното решение на Ангела Меркел за възстановяване на контрола по границата на Германия с Австрия беше следствие от трескавия уикенд, през който канцлерът беше подложен на силен натиск от държавни и местни служители, от които се очаква да приютят и изхранят нарастващото вълна търсещи убежище лица, насочили се към страната. Посланието към германския лидер беше genug, т.е. достатъчно.

В много от случаите местните правителства показаха, че не са в състояние да се справят с големия брой хора. "Настроението се променя, и то бързо", каза висш служител от Християндемократически съюз на Меркел. На заседание на изпълнителния комитет на партията в понеделник, държавни и местни представители дадоха да се разбере, че са били залети от масите.

"Всеки кмет обича да бъде добър германец до тогава, докато бежанците не влязат в неговия гимнастически салон", каза източникът.

Развиващите се със скоростта на пожар събития принуждават Меркел, лидер, известен с изчакването на своето време, преди да вземе важни решения, да приеме едни непознати правила на играта. Физик по образование, Меркел обикновено разглежда въпроса от всеки ъгъл, било то по отношение на Гърция и Украйна, преди да избистри стратегия. Дори и тогава, тя предпочита да остави проблем къкри, често в продължение на месеци. Нейните колеги го наричат "управление иззад кулисите". Случаите, при които тя взима важни решения под силен натиск, като ходът й да ускори изтеглянето на Германия от ядрената енергетика след аварията във Фукушима, често са завършвали с разкаяние. Ядрената решението уталожи страха на обществото в резултат на бедствие, но поставя огромна тежест върху германската индустрия чрез повишаване на цените на електроенергията. Кризата с бежанците, най-голямото вътрешно предизвикателство, пред което тя се е изправяла, изглежда поема по подобна траектория на развитие. Решението на Меркел от миналия месец да гарантира сигурно преминаване на сирийските бежанци задейства едно лудо боричкане за добиране до Германия. Стъпката беше хуманитарен жест, целящ да спомогне за облекчаване обстановката в Унгария, където много бежанци са били блокирани в импровизирани лагери в непоносими условия.

В Германия държавни и местни официални представители са били „абсолютно изненадани“ от действията на Меркел и даването им на малко време, за да се подготвят, заяви пред германско радио Роджър Левенц, президент на германската конференция на вътрешни министри на провинциите. „Това беше грешка и мисля, че сега Берлин осъзнава това“, описа той срива в комуникациите.

Извън контрол

Основната причина местните правителства да не бъдат включени е, че Берлин не очакваше такава масирана реакция на обявяването на своето решение. Веднага, след като стана ясно, че този ход е отприщил порой, Меркел и други държавни служители се опитвали напразно да обяснят обявяването на действията си, настоявайки, че все още са в сила правилата за предоставяне на убежище в Европа, известна като системата от Дъблин. Но след като бежанците започнаха да пристигат в Мюнхен и други градове, където бяха посрещнати от ликуващи германци, беше ясно, че няма връщане назад. Всеки в Германия изглеждаше готов да подаде ръка. Приютите са били заляти с дарения на храна и облекло. Доброволците изпреварили в действията си благотворителните организации.

В момент, когато голяма част от Европа загърби бежанците, германците спечелиха уважение по света за приемането им с широко разтворени обятия. Въпреки че Меркел предупреди за много предизвикателства напред, тя също, изглежда, се наслаждават на въздействието на това, което германската преса наречен "приказката на септември." След месеци беше изобразявана като причина за крамолите в Европа поради нейната твърда линия в отношенията с Гърция, Меркел беше описана като топлосърдечния матриарх на континента.

Тогава настъпи реалността.

Първите признаци, че настроенията се променят, се появи в петък, когато високопоставени политици от баварското крило на дясноцентристката коалиция на Меркел публично подложиха на критика нейната политика по бежанския въпрос. „Скоро ще бъдем в извънредно положение, което няма да можем да контролираме“, предупреди Ханс Зеехофер, силният баварски премиер. В събота Меркел остана настъпателна и каза пред аудитория в Берлин, че не съжалява за решението. " Миналата седмица взехме спешно решение и съм убедена, че то е било правилно", каза тя.

Но в неделя около 20 000 бежанци пристигнаха на централната гара в Мюнхен, поставяйки инфраструктурата там на ръба на възможностите й. Когато бежанците се стълпиха на гарата, служителите се хвърлиха бързо да издигат палатки в близкия парк. В крайна сметка властите намериха достатъчно легла и палатките останаха празни., но беше ясно, че Мюнхен е бил близо до точката на пречупване.

Милион мигранти Местният бизнес започна да мърмори за това какво въздействие би имала кризата върху ежегодния Октоберфест в Мюнхен, който започва идната седмица. Баварските политици се изнервиха. Но Бавария, считана за консервативно средище на Германия, не е сама. Провинции и общности в цяла Германия се оплакваха в Берлин, че не биха могли да се справят с наплива. По силата на децентрализираната федерална система на Германия, отговарността за работата с бежанците се пада на провинциите. Всеки ден хиляди нови пристигащи биват изпращани в 16-те провинции на Германия и след това разпределени в местните общности. Но през уикенда системата се изправи пред срив. Известен брой провинции отказаха да приемат повече бежанци, идващи от Бавария. Под натиска на Зеехофер Меркел се съгласи късно в събота да възстанови граничния контрол. Стратегията беше тази стъпка да бъде представена като „сигнал към Европа“, тактическо решение, целящо да тласне и други страни за поемане на повече бежанци. В действителност, според служители, които описват обсъжданията между лидерите на страната през този уикенд, Германия просто не може да се справи със ситуацията.

Преди решението на Меркел да бъдат облекчени правилата, се очакваше Берлин да вземе 800,000 бежанци, което е почти четирикратно увеличение в сравнение с 2014 г. В понеделник вицеканцлерът Зигмар Габриел заяви, че броят може да достигне един милион, което подчертава какъв масивен резонанс имам решението на Меркел.

Германия се опитва да убеди другите европейски страни да поемат по-голяма част от товара, усилие, което досега има само частичен успех. На среща на вътрешните министри в Брюксел в понеделник политиците се съгласиха да преразпределят 40 000 бежанци, които сега са в Италия и Гърция, из ЕС. Но съпротивата срещу по-големи ангажименти засега остава силна. Много столици, по-специално тези в Източна Европа, обвиняват Берлин, че окуражава повече бежанци да пристигат и не желаят да приемат повече от вече договорените числа. Президентът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер иска страните членки да си поделят товара чрез въвеждане на задължителни национални квоти. Но планът ще включва само 120,000 бежанци. При положение, че само Германия очаква до един милион, прогноза, която може спокойно и да бъде превишена, е малко вероятно планът за квотите да има значително въздействие.

Междувременно Австрия каза, че очаква Германия да изпълни обещанието си и да приеме хилядите бежанци, заклещени там поради затягането на граничния контрол. Тя реагира на германското решение чрез въвеждане на контрол по източната и южната си граница в опит да ограничи бежанския поток.

На среща на високопоставени представители на партията ХДС на Меркел в понеделник беше постигнат консенсус , че правителството се нуждае от разработването на по-координиран подход към кризата, съобщиха присъствали на срещата хора. Докато те се съгласиха да разглеждат предложения за нов закон за гражданство - нещо, на което партията досега се съпротивляваше - те се борят за очертаването на по-непосредствени начини за излизане от кризата. „“да излезе с по-непосредствени начини за решаване на кризата.

"Към днешна дата всички сме невежи", каза един служител. "Никой не знае какво да прави, за да бъде решен този сериозен проблем." /БГНЕС

Анализът на Матю Карнитшинг и Флориан Едер е публикуван в „Politico“.