Български паспорт да се дава срещу изпит по история на България, конституционно устройство на страната и познаване на местната култура, предлага Министерството на правосъдието на Народното събрание.

Идеята ще бъде обсъдена в сряда на заседание на парламентарната Комисия по политиките за българите в чужбина, пише в. Труд.

В момента задължително условие, за да кандидатства чужденец за паспорт на основание български произход, е да предостави документи, че има възходящи роднини българи. Това може да са актове за раждане, свидетелства за брак, кръщелни или дори стара военна книжка на дядо или прадядо.

От 1 януари 2005 г. до 30 юни 2015 г. в Министерството на правосъдието са подадени 120 174 молби от чужденци за придобиване на гражданство на основание български произход, сочи статистиката на Съвета по гражданството. От тях са отказани 20 703 молби. Най-честата причина за отказ са представени подправени документи за възходящи роднини българи, чието фалшифициране е установено от криминалистите. Има и случаи, когато кандидат пристига на интервю в министерството и заявява, че не е от българска народност, въпреки че Държавната агенция за българите в чужбина му е издала документ с обратно съдържание.