Към френското сатирично списание „Шарли Ебдо” могат да бъдат предприети съдебни действия след публикуването на серия от карикатури с подигравателно отношение към удавилото се малко момче бежанец Айлан Кюрди, пише "Мирър".Намереното на плажа в Бодрум мъртво телце на тригодишното дете стана символ на кризата с бежанците.

Корицата на последното издание на „Шарли Ебдо” впечатлява с подигравателното отношение към световната съпричастност относно трагичния случай, показвайки момчето заедно с думите „Добри дошли, мигранти, толкова близо до целта... Промоционална оферта: две детски менюта на цената на едно”.
На друга една карикатура от броя, която изобразява смъртта на Айлян може да се прочете „Християните ходят по водата, а децата на мюсюлманите се давят”. Рисунката е наречена „Доказателството, че Европа е християнска”.
Карикатурите се появяват на бял свят само 9 месеца след като 12 човека бяха убити брутално от джихадисти в парижката редакция на „Шарли Ебдо” като следствие на публикуването на серия карикатури с пророка Мохамед.
Това накара милиони по света, включително и политици да организират маршове на свободата под надслов Je Suis Charlie ( Аз съм Шарли)

В настоящия момент, обаче тази серия от карикатури свързани с малкия Айлан предизвика негодувание в целия мюсулмански свят и не само.

Карикатурите са дело на известният художник Лоран „Рис” Сурисо – политически карикатурист. След атаката над Шарли Ебдо, той е придружаван навсякъде от въоръжени цивилни полицаи. Рис е сред оцелелите от атаката над сатиричния вестник, като в момента е негов главен редактор.

Сред неприемащите последните рисунки на „Шарли Ебдо” е и адвокат Питър Хърбърт, председател на асоциация на адвокати и член на други обществени организации. Според него и много други списанието е „пристъпило чертата”.

Хърбърт написа в Туитър, че списанието е „расистко, ксенофобско и идеологически банкрутирало, което показва и моралното падение на Франция”

Той добавя, че асоциацията, която представлява ще докладва този акт на омраза и ксенофобия пред Международния съд.

Защитниците на списанието пък смятат от своя страна, че карикатурите на „Шарли Ебдо” използват расистки и религиозни стереотипи, за да се подиграят на същите тези расистки и религиозни стереотипи.