Над 750 хиляди ученици ще прекрачат прага на училището в първия учебен ден. Очаква се първокласниците да са 64 841 деца. По традиция първият учебен ден се посреща празнично във всички 2564 училища в страната, съобщава "Фокус".

Под звуците на химна на Република България ще бъде издигнат националният флаг, училищното знаме и ще бъде ударен първият звънец. На много места в цялата страна министри, кметове и официални гости ще се включат в поставянето на началото на новата учебна година - 2015- 2016 г. В София за пръв път от 25 години насам ще бъде открито новопостроеното училище в село Герман. На церемонията по откриването ще присъства кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Новата учебна година ще бъде открита тържествено и в Италианския лицей в Горна баня от министъра на културата Вежди Рашидов. В страната има 24 училища за талантливи деца, които се под юрисдикцията на Министерство на културата. Новата учебна година за Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ ще бъде открита в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“. В откриването ще участва заместник-министърът на културата Боил Банов.